Турция ще иска застраховки на всички кораби, превозващи петролни продукти през Босфора и Дарданелите

  • 02 февруари 2023 15:02

  • 256
  • 1
Турция ще иска застраховки на всички кораби, превозващи петролни продукти през Босфора и Дарданелите
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Турция ще изисква от 6 февруари, понеделник, всички танкери и кораби превозващи петролни продукти (горива като бензин, дизел и др.) и преминаващи през проливите Босфор и Дарданели да представят документация за застраховка тип P&I (Protection and Indemnity - Защита и обезщетение), предаде Ройтерс, позовавайки се на главната дирекция по морско дело на страната.

P&I е ключова за морското плаване защото осигурява на оператора на кораба и/или неговия собственик защита при възникване на най-различни застрахователни събития, като загуба на човешки живот на борда, загуба на товари, аварии и др.

Турция вече изисква тези документи за всички танкери превозващи суров петрол. 

Действията на Анкара са в синхрон със санкциите на ЕС, който от 6 февруари забранява вноса на руски петролни продукти превозвани по море. В рамките на тези санкции е записано, че застрахователни, финансови и други компании имащи отношение към транспорта на петролни продукти нямат право да предлагат своите услуги, ако превозваните товари са с цени над въведените от ЕС тавани.

Затвориха Босфора заради мъгла

Договорените в рамките на Г-7 тавани са съответно 60, 100 и 45 долара за руския суров петрол, руския дизел и руския мазут.

Калина Христова
256 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Bai hui

2023.02.02 | 20:08

1
Rusiq k@putski

Добави коментар

Водещи новини