Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

  • 01 февруари 2023 13:24

  • 525
  • 1
Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Турция гледа положително на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, но не подкрепя тази на Швеция. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

"Швеция не трябва да си прави труда да опитва в този момент. Няма да кажем "да" на кандидатурата им за НАТО, докато позволяват изгарянето на Корана", отсече той в реч пред депутатите от Партията на справедливостта и развитието в парламента.

В неделя Ердоган намекна, че Анкара може да се съгласи Финландия да се присъедини към НАТО преди Швеция.

Ден по-късно подобна заявка направи и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Ердоган: Швеция ще бъде шокирана

В момента процесът по одобрение на кандидатурата на Швеция е спрян. За присъединяването на двете страни към НАТО е необходимо одобрението на съответния законопроект от турския парламент.

Миналата седмица Ердоган каза, че Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за нейното членство в НАТО след протеста край турското посолство в Стокхолм през уикенда, включително изгарянето на копие от Корана.

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия пакт, след като Русия нахлу в Украйна, и сега се нуждаят от подкрепата на всички настоящи държави от НАТО, за да придвижат кандидатурата си. Те обаче се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи. В последствие Анкара оттегли възражението си при условие, че двете скандинавски страни се съобразят с исканията й.

По-рано Финландия намекна, че може да раздели кандидатурата си от Швеция след срива на отношенията между Анкара и Стокхолм. По-късно обаче финландският външен министър Пека Хаависто оттегли това си изявление и вместо това заяви, че ще се запази позицията за обща кандидатура с Швеция и все пак уточни, че е възможно разделяне, ако Швеция получи перманентен отказ от Турция за влизане в блока.

Калина Христова
525 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гого

2023.02.01 | 16:09

1
кьв...ето.. поганец

Добави коментар

Водещи новини