Турция ще бъде домакин на среща на газови доставчици и потребители

  • 30 януари 2023 14:35

  • 312
  • 0
Турция ще бъде домакин на среща на газови доставчици и потребители
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Турция ще бъде домакин на среща в Истанбул на 14-15 февруари, на която ще съберат страни-доставчици на газ и европейски потребители на синьото гориво, съобщи турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от Ройтерс, предаде БНР.

"Ще съберем заедно страните доставчици от Близкия изток, Средиземноморието, Каспийския регион и Централна Азия с потребителите от Европа", заяви Дьонмез.

Турция, която има малко петрол и газ, е силно зависима от вноса от Русия, Азербайджан и Иран, както и от вноса на втечен природен газ ( LNG) от Катар, Съединените щати, Нигерия и Алжир, напомня Ройтерс.

След като обяви десетгодишно газово споразумение с Оман, министърът подчерта, че целта е Турция да се превърне център на търговия с газ, където се определя неговата референтна цена.

През миналия октомври руският президент Владимир Путин предложи да се създаде газов хъб в Турция, като това предложение беше факт след експлозии, които повредиха руските газопроводи "Северен поток" 1 и 2 под Балтийско море.

Някои западни столици обаче са загрижени, че турски хъб, включващ руски газ, може да позволи на Москва да замаскира износа си на синьо гориво, който е санкциониран от Запада заради руското нахлуване в Украйна.

Турция има инфраструктура и опит в търговията с газ и властите предприемат стъпки, за да се превърна страната в център, където да се определят регионалните референтни цени, отбеляза още Фатих Дьонмез.

"Нашата цел е да обединим страните доставчици и потребители и да се превърнем в център за търговия с газ, където се определя референтната цена на синьото гориво", посочи той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
312 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини