Османи: Няма да бъда адвокат на комунистическия период в страната

  • 25 януари 2023 14:45

  • 448
  • 0
Османи: Няма да бъда адвокат на комунистическия период в страната
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че няма да бъде адвокат на комунистическия период в страната. Така той отговори на въпрос защо не е реагирал на изказването на българския си колега Николай Милков, че казва „не“ на възраждането на „черните традиции“, които се свързват исторически с Македония – на палежи, стрелби и насилие над хора. Изказването на Милков беше по време на съвместното посещение на двамата външни министри в неделя при пребития в Охрид секретар на сдружението „Цар Борис Трети” Християн Пендиков.

„Ако сте очаквали от мен, че ще бъда адвокат от комунистическия период, няма да го получите от мен. Няма да хваля този период по мои причини, няма да го критикувам и като министър на външните работи, защото аз представлявам граждани, които са на различно мнение и ще оставя тази тема на историците. Няма да коментирам комунистическия период нито тук, нито в София, никъде. (...) Идвам тук от името на правителството (на Република Северна Македония), като се грижа за всеки наш гражданин, където и да е, от какъвто и да е етнос и (за да покажа), че няма държавна политика на дискриминация, а напротив, ще създадем атмосфера на нулева толерантност за реч на омразата и насилие", каза Османи.

Министърът на външните работи на Северна Македония беше на посещение заедно с министъра на вътрешните работи на Северна Македония и ръководителя на мисията на ОССЕ Килиан Вал в полицейския център "Гьорче Петров" като част от посещението си в полевите мисии на ОССЕ, която тази година председателства.

Това, че не е реагирал на изказването на Николай Милков, медиите в Северна Македония коментират от няколко дни. 

Ноев: РС Македония трябва да признаят македонските българи, иначе няма да има ЕС

За коментар беше попитан и премиерът на страната Димитър Ковачевски, който каза, че Милков трябва да изясни за кой точно период от историята на Република Северна Македония се отнася изказването му.

Президентът Стево Пендаровски, който също бе помолен за коментар, отговори, че „това изявление е много грозно", и че може да е вярно, само ако българският служебен министър говори за периода 1941-1944 г.

Росица Валентинова
448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини