Президентът на Косово: Сърбия заплашва сигурността на Западните Балкани

  • 25 януари 2023 12:38

  • 389
  • 3
Президентът на Косово: Сърбия заплашва сигурността на Западните Балкани
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че Белград заплашва сигурността на Западните Балкани, като използва сили, сътрудничещи си с частната руска паравоенна група „Вагнер“, предаде КосоваПрес, като се позова на интервю на Османи за италианския вестник „Кориере дела сера“.

„Хегемонисткият манталитет на Белград е много подобен на подхода, който има Русия, когато вярва, че се завръща към имперската (си) епоха и завзема територии от съседни страни. И Сърбия играе по схемата на (руския президент Владимир) Путин. Постигането на мир със сръбския президент Александър Вучич не е пътят напред, видяхме го при (бившия сръбски президент Слободан) Милошевич в началото на деветдесетте години, когато някои го смятаха (Милошевич) за миротворец. Демократичните страни трябва да изпратят ясно послание до Белград: (че) няма да позволят регионът да бъде завлечен до прага на нов конфликт. По тази причина присъствието на (КейФОР, мироопазващите сили на) НАТО е изключително важно. Русия иска да насочи вниманието на Запада към Западните Балкани, за да го отклони от (войната в) Украйна. А Сърбия заплашва сигурността, като използва силите, които си сътрудничат с групата „Вагнер“, купува руски оръжия и изпраща паравоенни в северната част на Косово, за да издигат барикади и да създават напрежение“, каза Османи пред италианския вестник.

Президентът на Косово заяви, че не може да даде детайли, тъй като става въпрос за класифицирана информация, но информира, че Косово работи със западните си съюзници, „за да гарантират, че тези паравоенни, свързани с групата „Вагнер“, ще се провалят в плана си да дестабилизират Косово“.

Вьоса Османи: Сърбия иска да постигне целите си чрез престъпните групировки

На въпроса на „Кориере дела сера“, защо кризата между Косово и Сърбия е избухнала сега, Османи отговори, като изреди няколко причини, като на първо място спомена увеличаващото се руско влияние върху Сърбия, пише БТА.

„Белград даде зелена светлина на откриването на т.нар. руски хуманитарни центрове, които според САЩ не са нищо друго освен центрове за шпионаж и които са превърнали границата (на Косово) със Сърбия в подслон за онези, на които са наложени европейски санкции. Втората причина е свързана с платените групировки на север в Косово, подкрепени, подтикнати, въоръжени от Вучич: сръбските престъпници отдавна са в черните списъци на САЩ и Великобритания, (те са) това, което се нарича балканска мафия и което не харесва решителността, с която ние (Косово) се борим с нея, и затова използва насилие към нас. Те (групировките) са свързани с Вучич. Той играе ролята на кралица на драмата, той пали пожара и той го гаси: първо използва тези групировки, за да ни дестабилизира, след това обръща (посоката) и говори за мир“, каза Османи.

Във връзка със споразумението между Косово и Сърбия Османи каза, че за момента Сърбия има желание единствено „да създава криза след криза“.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. ЕС и САЩ се опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
389 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Омраза

2023.02.16 | 09:03

3
Америка ли ти нареди да говориш така, американско лайно
Не!

2023.01.25 | 15:46

2
КОСОВО ЗАПЛАШВА МИРА НА БАЛКАНИТЕ. НЕ МИРЯСАХТЕ ЛУМПЕНИ!
PaulaFox

2023.01.25 | 13:32

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини