Историк: До 15 години северномакедонците ще изчезнат като нация

  • 24 януари 2023 20:48

  • 4306
  • 8
Историк: До 15 години северномакедонците ще изчезнат като нация
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

"Ескалацията не е спряла от доста време, поне от 4 години, а и преди това имаше, но тя не се афишираше, защото българите бяха свикнали да си траят. Може би и това е една от причините РСМ да бъде толкова агресивна и нахална, защото са свикнали, че българите ще преглъщат всички неща, които им се поднасят. Във всеки случай виждам каква е ситуацията - тя е повече от ясна, в РСМ искат да поставят нещата на равна основа, ние провокираме, но и вие провокирате", каза историкът проф. Христо Матанов в студиото на "Денят ON AIR".

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 884

По думите му те са забравили едно от основните правила на демокрацията - нещо може да не ти харесва, но трябва да го търпиш.

"Явно тези, които чупиха стъкла на културните клубове, явно за първи път хвърлят камъни. Аз ги гледах. В Северна Македония не ги интересува много кой ще ходи на честванията за Гоце Делчев, кой няма да ходи, но руската намеса ги интересува. И в краткосрочен план явно конфронтацията ще продължи, няма индикации тя да намалее, те не разбират от аргументи. Цар Борис III е фашист, макар че отдавна е доказано, че не е, но какво да им казваш на тези хора, на които единственият им досег с историята е учебникът", подчерта проф. Матанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Стево Пендаровски настоява да се забрани влизането в РСМ на български евродепутат и политици

Той припомни, че в учебниците пише, че българите са татари, фашисти.

"Това, което ще се иска от България, е да реагира своевременно и адекватно. Тази реакция, която виждаме сега, е полуадекватна, тъй като тя не е постоянно. Виждаме, че има реакция, когато стане някакъв инцидент, после заглъхва. Не нужно да върнем ветото, нужно е да се реагира така, както сега, но това да е постоянна позиция, тъй като антибългаризмът е постоянна позиция в РСМ. А до 15 години сигурно северномакедонците ще изчезнат като общност", подчерта историкът.

Проф. Христо Матанов смята, че албанците ще ги претопят.

"Ако слушате северномакедонските медии ще видите, че според тях Европа ни подкрепя и стои зад нас, а ние смятаме, че Европа стои зад тях. Може би истината е някъде по средата, не трябва да забравяме за момент, че ние сме член на ЕС и нашата дума тежи повече. Има колеги, които пък смятат, че Северна Македония не иска да влезе в ЕС", добави той.

Според него съседката ни много лесно се поддава на чуждо влияние.

"Тяхната политика е да държат на северномакедонската идентичност, тя се подхранва по различен начин - чрез учебниците по история, академичната общност. Те нямат друг избор. Много е трудно да се пречупи този стереотип, който е насаждан години наред. В Македония сръбското влияние ще направи повече от 100 години. България е изолирана от тези процеси", поясни проф. Матанов.

Мая Йорданова
4306 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
шкиптаро

2023.01.27 | 05:39

8
вярно,едните ще конвертират като сърби,другите като българи и Сашето Македонски пак няма да има свои славяни българскиговорящи потомци.
PaulaFox

2023.01.25 | 01:17

7
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
То и Българите

2023.01.24 | 21:29

3
Натам вървим , не знам дали след 15 , ама няма да е дълго …

2023.01.24 | 23:43

6
Ти върви, аз оставам в България.
Ше останат само

2023.01.24 | 21:31

4
Депутатите, да си се драчат в Парламента, така де Наридно събрание и тук таме някой ром, завърнал се от гурбет

2023.01.24 | 23:42

5
С поведението си Македонците никога няма да влязат в ЕС, единственият им шанс е да се осъзнаят че са си чисти Българи.
123

2023.01.24 | 21:17

2
MIKIDONTSI

2023.01.24 | 21:13

1
Каква нация?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини