Нов водопровод в Албания ще доставя питейна вода на близо 33 000 души

  • 24 януари 2023 15:16

  • 304
  • 0
Нов водопровод в Албания ще доставя питейна вода на близо 33 000 души
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Нов водопровод ще доставя питейна вода на близо 33 000 души в община Белш в Централна Албания, предаде АТА. Изграждането на водопровода се осъществява с инвестиция на албанското правителство, като за първи път ще бъде приложена система, чрез която водопроводът ще произвежда сам енергията, от която има нужда за функционирането си, намалявайки по този начин разходите, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Вицепремиерът и министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания Белинда Балуку, директорът на агенцията за водоснабдяване, канализация и инфраструктура за отпадъци и кметът на община Белш Ариф Тафани инспектираха новия водопровод и се запознаха отблизо с инвестицията.

Новият водопровод има четири помпи, всяка от които произвежда 60 литра вода в секунда, като по този начин осигурява непрекъснато водоснабдяване за жителите в зоната.

Балуку подчерта, че старият водопровод e бил построен през 1986 г. По думите й албанското правителство инвестира не само във водоснабдяването, но и в 24-часовото осигуряване на вода с високо качество според най-добрите стандарти.

„Известно е, че при водопроводите е имало проблеми главно със снабдяването с енергия, а в този случай ще включим за първи път слънчева енергия. Това е много важно, защото това ще бъде първият проект, в който една държавна административна единица самостоятелно ще произвежда (енергията си). Следователно ще се намалят цените за електроенергията“, каза Балуку.

Преустановени са учебните занятия в Албания заради лошото време

Тя допълни, че четирите помпи ще се захранват от фотоволтаичен парк, което ще спестява близо 400 милиона албански леки годишно (близо три милиона и половина евро), а спестяванията могат да бъдат използвани за поддръжка на мрежата или други инвестиции.

Инвестицията на албанското правителство е в 14-километрова основна линия от главната помпена станция в селището Шелг. По време на първата фаза са сондирани още три кладенеца, които да осигуряват нужното количество вода, а във втората фаза са добавени още три. Междувременно е бил изграден нов резервоар с вместимост 1000 куб. м., което гарантира нормалното водоснабдяване в зоната.

 

Константин Тодоров
304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини