Премиерът на Хърватия: Eврото увеличава благосъстоянието, не го влошава

  • 24 януари 2023 12:01

  • 853
  • 2
Премиерът на Хърватия: Eврото  увеличава благосъстоянието, не го влошава
© Getty Images (архив)

Огромна част от нашата икономика беше евроизирана още преди да влезем в Еврозоната. Това заяви министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович в Загреб по време на форума "Хърватия - двасетата страна-членка на Еврозоната", на която присъства и българският министър на финансите Росица Велкова. Сред официалните гости са изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домборовскис, който отговаря за ресор "Икономика в интерес на хората", както и Паоло Джентилони, също с ресор в икономическата сфера. На събитието присъстват настоящи и бивши ръководители на правителства, министри, централни банки и бизнес лидери.

Пленкович каза още, че 52% от търговията на Хърватия е била деноминирана в евро, както и около 75% от депозитите.

Хърватия наложи глоби в размер на 243 000 евро за неоправдано увеличение на цените

,,60% от приходите в туризма идваха от страните от Еврозоната и Шенгенското пространство. Ние стартирахме нашето присъединяване към Еврозоната през 2017 г. с предлагането на стратегически план за това на широко обществено обсъждане и през 2018 г. този проект стана факт, а самото присъединяване, както всички знаете, се случи само преди няколко дни - на 1 януари тази година. Така Хърватия стана първата страна, която се присъедини едновременно към Еврозоната и Шенген на една и съща дата. Ние въведохме еврото, за да подобрим благосъстоянието на Хърватия и нашите граждани, а не обратното'', обясни Пленкович относно действията на "някои икономически агенти", които допринесоха за повишаването на цените заради закръгляването на цените или тяхното увеличаване.

В момента заедно с държавния инспекторат работим с всички заинтересовани страни, за да преодолеем този момент. През последните месеци намалихме данъка върху добавената стойност на някои стоки, вложихме милиарди държавни средства, за да подпоммогнем домакинствата и бизнеса на фона на нарастващите цени на енергията и основните суровини, отбеляза още Пленкович, цитиран от БТА.

Владимир Василев
853 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
az

2023.01.24 | 21:19

2
TOVA VAJI MAI SAMO ZA TEB
на

2023.01.24 | 12:25

1
на някои ги увеличава, на други ги намалява

Добави коментар

Водещи новини