Премиерът на Косово: Путин е "обсебен от Косово" и иска да подклади конфликта със Сърбия

  • 18 януари 2023 13:42

  • 311
  • 4
Премиерът на Косово: Путин е "обсебен от Косово" и иска да подклади конфликта със Сърбия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Косово Албин Курти изрази оптимизъм, че споразумение между Сърбия и Косово може да бъде постигнато в рамките на няколко месеца, съобщи Косовското радио и телевизия, като се позова на интервю на косовския премиер за швейцарския вестник „Блик“.

В момента Курти е в швейцарския град Давос, където участва в Световния икономически форум.

„Оптимист съм, че споразумение (между Косово и Сърбия) може да се постигне в рамките на няколко месеца, ако съществува желание да се постигне такова, и има подкрепа (от страна) на демократичния Запад, т.е. ЕС, НАТО, САЩ и Великобритания. Аз съм изразил желанието си да направя това. Но за едно споразумение трябват две страни. За да има дългосрочен мир, сигурност и регионална стабилност, Сърбия трябва се дистанцира от две неща: от миналото на (бившия сръбски президент Слободан) Милошевич и сега от (президента на Русия Владимир) Путин. Защото Сърбия се сближава все повече с Русия. (Владимир) Путин иска да подклади конфликта (на Сърбия) с Косово“, каза Курти, цитиран от КосоваПрес.

Путин може да обяви всеки момент втора мобилизационна вълна

Курти добави, че успехът на Косово пречи на руския президент и каза, че Путин „е обсебен от Косово“.

„Внимателен съм, но никога не ме е страх. Бдителен съм. Путин е обсебен от нашата страна (Косово). Доволен е от липсата на успех на западната намеса в Ирак и Афганистан. Ядосва го и го нервира фактът, че (Западът) е имал успех в Косово“, допълни Курти.

В интервюто си за швейцарския вестник „Блик“ Курти говори и за ситуацията в северната част на Косово, като каза, че към момента там е спокойно и има присъствие на косовската полиция.

„Наскоро направих публичен призив към всички сърби в Косово да кандидатстват за работа в обществените служби, например в полицията. Това идва след подаването на оставки от страна на сръбските служители след напрежението в Северно Косово. Нямам за цел да заменя сърбите на власт с албанци! Искам сърбите (да дойдат) на тези позиции“, каза Курти.

Последното изостряне на кризата в отношенията Косово – Сърбия започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони. След преговори и компромис засега Прищина се отказа от смяната на регистрационните номера, но напрежението беше подхранено от ареста на бивш косовски сръбски член на местната полиция. 

В знак на протест косовските сърби издигнаха барикади на 10 декември, като в продължение на двадесетина дни блокираха пътищата и някои гранични пунктове в Северно Косово. Те настояваха за освобождаването на арестувания бивш полицай Деян Пантич, който според косовските власти е организирал нападения срещу изборни органи.

След като Пантич беше освободен от затвора под домашен арест, а сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. разговаря с представители на сърбите от Косово в Рашка, започна и премахването на барикадите в северната част на Косово.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
311 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Z

2023.01.18 | 13:43

1
Косово е сръбска земя незаконно отцепена с война и окупирана от терористите САЩ и НАТО.

2023.02.18 | 18:58

4
ТОЧНО КАЗАНО
PaulaFox

2023.01.18 | 15:30

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.18 | 13:47

2
В българския език няма дума "подклади".

Добави коментар

Водещи новини