Парламентарните избори в Гърция ще са през април или през май

  • 17 януари 2023 10:46

  • 241
  • 1
Парламентарните избори в Гърция ще са през април или през май
© Getty Images (архив)

Парламентарните избори в Гърция ще са през април или през май, каза снощи премиерът Кириакос Мицотакис на заседание на ръководните органи на управляващата партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.

Още миналата седмица той обяви, че вотът ще бъде през пролетта и потвърди настойчивите прогнози, че изборите ще бъдат произведени по-рано от крайния срок, който е през юли. Мицотакис вчера също така даде да се разбере, че партията му ще се ориентира към произвеждане на нови избори няколко седмици след първите, като на вторите ще се стреми да получи абсолютно мнозинство в гръцкия парламент и отново да състави самостоятелно правителство.

Разликата между първите избори и евентуалните втори няколко седмици по-късно ще бъде, че първите ще бъдат произведени по обикновената пропорционална избирателна система, приета при управлението на СИРИЗА през 2015 г., при които всяка партия получава толкова места в парламента, колкото съответстват пропорционално на изборния й резултат. През 2020 г. обаче мнозинството на Нова демокрация върна старата пропорционална система с бонус, при която първата политическа сила получава 50 допълнителни места с цел по-лесно съставяне на стабилно мнозинство. В Гърция обаче промените в изборното законодателство влизат в сила не на първите, а на вторите избори след приемането им, за да се избегне конюнктурната промяна на правилата от управляващите в тяхна полза.

Навлизаме вече във финалната права, публична тайна е, че часовникът отброява обратно, казвал съм го и публично, казвам го насаме и на вас – не е тайна – изборите ще са или през април, или през май, първите избори. Вторите ще са 4 до 5 седмици по-късно, така че мисля, че можете да разберете, че работим по един много строг график. Не трябва да имаме никакво съмнение, че резултатът от първите избори ще бъде това, което ще определи в крайна сметка развитията и искаме да имаме толкова силен резултат, който да не подлага по никой начин на съмнение способността ни да постигнем абсолютно мнозинство на втория вот. Това е целта, заяви гръцкият премиер и лидер на "Нова демокрация".

В коментар по темата на телевизия Скай се казва, че това отново поставя 9 април, който се пада Цветница, като вероятна дата за изборите. Единственият проблем с този сценарий е, че политическите контакти за връчване на проучвателни мандати ще съвпаднат със Страстната седмица, а вероятно и ще продължат и след Великден, което може да предизвика недоволството на Църквата, макар че все още тя не е дала индикации за някакви възражения, отбелязва БТА.

Ако обаче Мицотакис се ориентира към по-късни избори, т.е. след Великден, мнозина смятат, че няма причина да не стигне чак до май, защото увеличаването на пенсиите и на минималната заплата, отмяната на въведената по време на финансовата криза „вноска солидарност“ в публичния сектор, въвеждането на т.нар. market pass, т.е. държавни помощи при купуването на стоки от първа необходимост, добрите резултати в туризма и достигането на инвестиционен кредитен рейтинг ще създадат благоприятна атмосфера за правителството.

Премиерът Мицотакис обяви кога ще са изборите в Гърция

Телевизията припомня, че през 2012 г. са били необходими 41 дни между провеждането на два вота – през май и през юни. В Гърция проучвателните мандати се връчват последователно на първите три политически сили в парламента, като всяка от тях има срок от три дни да предложи правителство. Разбира се, мандатът може да бъде върнат неизпълнен още същия ден.

Според последното проучване на социологическата агенция „Алко“, публикувано вчера от „Прото тема“, делът на избирателите, които биха искали след изборите да бъде съставено самостоятелно правителство, се увеличава от 37 на 41 процента. Все пак по-голям дял, 46 процента, смятат, че може да бъде постигнато и коалиционно правителство, но тенденцията в тези настроения е към спад.

В коментара си Скай казва, че вероятно подобни настроения сред избирателите биха довели до мобилизация на подкрепата за Нова демокрация на вероятните втори избори. Процентът, който би бил необходим за получаване на абсолютно мнозинство при системата с бонус, зависи от това колко партии няма да преминат бариерата от 3 процента, но се изчислява на около 37,5 процента в настоящата ситуация. При това положение се смята, че успех за Нова демокрация би бил да получи около 33 процента на първите избори с перспектива за мобилизация на електората на вторите.

Днес ще бъде публикувана втората част на проучването, която ще бъде посветена на подкрепата за различните политически сили. Различните анкети, проведени в края на миналата година, прогнозират Нова демокрация да получи между 36,7 и 37,5 процента от гласовете, а втората сила, СИРИЗА – в порядъка на 27,1–29,5 процента.

Владимир Василев
241 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.17 | 12:03

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини