Румъния: Не сме искали да бъдем разделяни с България за Шенген

  • 13 януари 2023 10:23

  • 557
  • 0
Румъния: Не сме искали да бъдем разделяни с България за Шенген
© Pixabay

Възможност за разделяне на Румъния и България за Шенген не е била обсъждана. Това заяви в интервю за ТеВеРе Инфо външният министър на северната ни съседка Богдан Ауреску. По думите му е била дискутирана опция за временно забавяне на България, но не и за отделяне. 

,,Не сме искали да се отървем от България, казано на жаргон, не сме искали да бъдем отделени. България трябва да бъде част от Шенгенското пространство. Двете държави направиха изключителни усилия, за да убедят европейските партньори, че са извършили необходимите реформи и са готови за зоната без граници'', коментира дипломат номер едно на Румъния. 

Румънският външен министър разговаря с австрийския си колега за Шенген

По думите му проблемът е, че за разлика от Румъния, България трябва да убеди не една, а две държави - Австрия и Нидерландия.

Нидерландия има серия изисквания към България, които се отнасят до нов доклад за корупцията и човешките права или до ново оценяване по отношение на механизма за сътрудничество и проверка. България трябва да положи серия усилия в тази посока. И има начини да го направи, въпреки политическата криза и трудностите за съставяне на кабинет, подчерта Богдан Ауреску, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини