Черногорската жп компания „Железнички превоз“ реализира печалба от над милион евро

  • 10 януари 2023 22:54

  • 902
  • 0
Черногорската жп компания „Железнички превоз“ реализира печалба от над милион евро
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Според предварителните резултати черногорската национална компания „Железнички превоз“ (ЖПЧГ) ще завърши 2022 г. с положителен резултат от над милион евро и това е най-добрият резултат от учредяването ѝ, съобщава БТА, позовавайки се на съобщение на компанията.

„Този ​​резултат беше повлиян главно от увеличението на приходите от продажба на билети, заедно с факта, че разходите останаха на същото ниво“, посочват от компанията, като същевременно предупреждават, че ги очакват сериозни предизвикателства за повишаване на качеството на железопътната услуга.

„Едно от най-значимите предизвикателства е реконструкцията на жп линията от Бар до границата със Сърбия, която се извършва от „Железопътна инфраструктура“. Това ще доведе до увеличаване на скоростта и съкращаване на продължителността на пътуването. Второто предизвикателство е свързано с модернизацията на подвижния състав в средносрочен план“, казват от ЖПЧГ.

БДЖ: Най-старият парен локомотив ще подкара Коледен влак от София до Банкя

Оттам посочиха, че през миналата година са превозени 775 000 пътници, от които 645 000 в местния трафик.

„Реализираните приходи от продажба на билети ще надхвърлят сумата от 2,6 млн. евро. Спрямо 2021 г. са превозени с 40 на сто повече пътници, при надвишаване на плана с 18 на сто“, уточяват от ЖПЧГ.

Миналата година черногорската жп компания получи обезщетение от шест милиона евро от държавата, въз основа на задължението да превозва пътници в обществен интерес.

„Данъчният дълг на компанията намаля от седем милиона през 2020 г. на 5,7 милиона. Дружеството се опитва да уреди натрупаните задължения от предходния период“, казват от ЖПЦГ и припомят, че заплатите им не са се повишавали от 2013 г., така че средната фирмена заплата е далеч под средната за страната, така че трябва да се мисли и за тяхното уеднаквяване.

За тази година са планирали основен ремонт на вагоните, локомотивите и електрическата композиция, затова са планирали инвестиции от 2,2 млн. евро. Освен това в бюджета на „Железнички превоз“ за тази година са предвидени държавни гаранции от 20 млн. евро за закупуване на нови влакове.

Мая Йорданова
902 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини