Сръбският външен министър: Искаме политическа договореност за отворените въпроси с Косово

  • 10 януари 2023 15:06

  • 319
  • 1
Сръбският външен министър: Искаме политическа договореност за отворените въпроси с Косово
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Сръбският външен министър Ивица Дачич, който е на работно посещение в Унгария днес, заяви на пресконференция с унгарския външен министър Петер Сиярто в Будапеща, че Сърбия твърдо настоява за запазване на мира и стабилността в Косово и желае постигане на политическа договореност по всички отворени въпроси, предаде Танюг.

Дачич каза още, че Сърбия смята, че въпросът за Косово може да бъде решен само с компромис и е много чувствителна към това, че се прилага политика на двоен стандарт, когато става въпрос за териториалната цялост.

„Или териториалната цялост е принцип, или не е, не може в един случай да бъдем „за“, а в друг да се говори различно. Когато говорим за това, мислим, че всички го знаят, но може би в Европа не го знаят, а може и да не ги интересува това, че Югославия е била федеративна държава, съставена от шест федерални единици и тези шест единици са получили правото да създадат своя държава“, каза Дачич.

Военният комитет на НАТО ще обсъди ситуацията в Косово на заседанието си през януари

Той каза още, че Социалистическа федеративна република Югославия е била съставена от Сърбия, Черна гора, Република Северна Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина и Словения, а Сърбия има две провинции, имайки предвид автономните области Косово, чиято независимост Сърбия не признава, и Войводина.

По думите му в момента 106 от 193 държави в света не признават независимостта на Косово, а Унгария е обещала да не гласува „за“ приемане на Косово в Съвета на Европа, докато не се постигне договореност между Сърбия и Косово.

Днес беше срещата и на Ивица Дачич и унгарския премиер Виктор Орбан, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
319 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анонимен

2023.01.10 | 18:49

1
Руски шпионин.

Добави коментар

Водещи новини