КейФор премахва последните барикади в Северно Косово

  • 03 януари 2023 21:38

  • 1133
  • 0
КейФор премахва последните барикади в Северно Косово
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Мисията на НАТО в Косово КейФор започна премахването на последните барикади в Северно Косово, съобщиха КоССев и Косовапрес.

Става дума за два блокирани камиона по пътя между Косовска Митровица и Рударе. На мястото са изпратени повече от десет служебни автомобила, повечето от които са на КейФор.

На 29 декември започна премахването на барикадите в Северно Косово, като косовските сърби отстраниха повечето барикади, но останаха двата камиона, изгорени от тях.

Косовските сърби издигнаха първите барикади на 10 декември,  като в продължение на двадесетина дни блокираха пътищата и някои гранични пунктове в Северно Косово. Косовските сърби протестираха срещу ареста на бившия сръбски служител на косовската полиция Деян Пантич, който според косовските власти е организирал нападения срещу изборни органи. След като Пантич беше освободен от затвора под домашен арест, а сръбският президент Александър Вучич разговаря с представители на сърбите от Косово в Рашка, започна и премахването на барикадите в северната част на Косово. 

Косовският премиер призова НАТО да увеличи числеността на силите КейФОР в Косово

Последното изостряне на кризата в отношенията Косово - Сърбия започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони. След преговори и компромис засега Прищина се отказа от смяната на регистрационните номера, но напрежението беше подхранено от арестите на косовски сърби, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1133 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини