Турция е извършила първото успешно плащане с дигитални турски лири в рамките на проект на централната банка

  • 01 януари 2023 17:43

  • 801
  • 2
Турция е извършила първото успешно плащане с дигитални турски лири в рамките на проект на централната банка
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Турция е извършила първото успешно плащане чрез трансакция през мрежата за дигитална турска валута - проект, който се намира в първи етап на проучванията, съобщи централната банка на страната, цитирана от "Хюриет дейли нюз".

В изявлението на банката се посочва, че тя ще продължи да провежда пилотни изпитания в затворен кръг през първото тримесечие на 2023 г.

"Констатациите, получени от тези тестове, ще бъдат споделени с обществеността чрез цялостен доклад за оценка", информира банката.

През 2023 г. централната банка ще разшири платформата за сътрудничество в проекта за дигитални турски лири, включвайки избрани банки и компании за финансови технологии. Предстои също оповестяването на напреднали фази на пилотното проучване, които допълнително ще разширят участието.

8500 турски лири е новият размер на минималната заплата в Турция

"Проучванията на икономическата и правната рамка на дигиталната турска лира, както и на нейните технологични изисквания, ще бъдат приоритетни през цялата 2023 г.", се посочва още в изявлението на финансовата институция.

Дигиталната национална валута на централната банка е базирана на блокчейн технологията. Цифровите турски лири следва да бъдат интегрирани в системите за идентифициране и в системите за банкови преводи. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
801 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.01.01 | 20:34

2
Без покритие, като рублите....

2023.01.01 | 18:21

1
диг фашизма идва

Добави коментар

Водещи новини