Вагон с фосфорна киселина дерайлира край Зайчар

  • 29 декември 2022 11:03

  • 1911
  • 1
Вагон с фосфорна киселина дерайлира край Зайчар
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Вагон на товарен влак с фосфорна киселина е дерайлирал край сръбския град Зайчар малко след полунощ, съобщава вестник "Данас" . Около половин час след полунощ на наскоро реконструираната железопътна линия Зайчар - Княжевац товарен вагон, съдържащ фосфорна киселина, дерайлира близо до село Вратарница, пише изданието. От 12 вагона един е дерайлирал. Влакът е пътувал от пристанището Прахово за Шабац и е превозвал фосфорна киселина за нуждите на завода "Elixir Zorka".

Александър Богоевич, говорител на полицията в Зайчар, заяви за "Данас", че става въпрос  за една цистерна  с фосфорна киселина, но тя не се е разляла. Малко преди девет часа сутринта пристигна екип от Ниш, който в момента изважда цистерните от железопътната линия, информира БТА.

Изтеглят част от цистерните след изтичането на амоняк

"Хората не трябва да се притесняват, ситуацията не е като в Пирот“, посочи Богоевич. Полиция и пожарникари са на терена, а достъпът до вагоните е забранен. Вагоните носят знака на фабриката "Elixir Zorka" от Шабац. Недалеч от мястото, където влакът е дерайлирал, е река Тимок.

През март тази година тогавашният министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Томислав Момирович и кметът на Зайчар Бошко Ничич заявиха, че железницата е реконструирана, въпреки че е във видимо лошо състояние, отбелязва изданието.  Хора, които в момента са на мястото, където влакът дерайлира, твърдят, че релсите са в изключително лошо състояние, а на винтовете пише, че са от 1962 г. Само преди дни в Пирот влакът "Еликсир Зорке", превозващ амоняк, дерайлира и изтече киселина, в резултат на което двама души загинаха, отбелязва белградският вестник.

Калина Христова
1911 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.12.30 | 06:53

1
Много пушат тия сърби, също като в Рашата.

Добави коментар

Водещи новини