Турция: Над 15 млн. тона селскостопанска продукция е изнесена през "зърнения коридор"

  • 26 декември 2022 09:19

  • 492
  • 1
Турция: Над 15 млн. тона  селскостопанска продукция е изнесена през "зърнения коридор"
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Турският министър на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу съобщи, че досега през „зърнения коридор“ от украинските пристанища са транспортирани над 15 милиона тона селскостопански продукти, съобщи Анадолската агенция.

На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища. Износът беше спрян през февруари заради войната на Русия срещу Украйна. Дни преди планираното изтичане на споразумението на 19 ноември то беше удължено с още 120 дни.

Караисмаилоглу припомни, че „зърненото споразумение“ за доставка на селскостопанска продукция от пристанищата на Украйна е резултат от активната дипломация на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Според министъра от 1 август до 25 декември 585 товарни кораба са напуснали пристанищата на Украйна. Общо по „зърнения коридор“ са транспортирани 15,80 милиона тона 13 вида селскостопанска продукция, каза той.

Турция няма да разхлабва контрола върху танкерите в Босфора

Караисмаилоглу отбеляза, че 171 кораба са пристигнали в турските пристанища.

„Петнадесет процента от всички продукти, изнесени през „зърнения коридор“, са доставени в Турция. 12 процента са изпратени в африкански страни, 29 процента в Азия, 44 процента в Европа“, каза той.

Последвайте канала на

Калина Христова
492 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
tur

2022.12.26 | 14:22

1
турците правят кинти докато ние ближем гъзо на байдън и урсула

Добави коментар

Водещи новини