Учебник, според който България е западна, а Албания източна съседка на Северна Македония, разбуни духовете

  • 17 декември 2022 14:39

  • 9733
  • 6
Учебник, според който България е западна, а Албания източна съседка на Северна Македония, разбуни духовете
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Новият учебник по история и общество за пети клас в Република Северна Македония привлече общественото внимание в страната  в последните дни заради неточности в него. В раздела за географското положение на страната е посочено, че Северна Македония граничи на изток с Република Албания, а на запад с Република България, предаде БТА.  

Медиите в страната откриха, че в него също е посочено, че най-високият връх в света Еверест е висок 29 305 метра, вместо 8849 метра, Мъртво море е на 1400 метра, вместо на 430 метра под морското равнище, античният период завършва 10 века по-рано, а разделът за Португалия е илюстриран със знамето на Испания. 

В писмо до сайта Публикум авторите на учебника Анита Ангеловска и Гликерия Илиоска откриват и други грешки в учебника и изразяват съжаление, че в стремежа си да не пропуснат нещо съществено, са пропуснали "технически грешки, които са разтревожили обществеността". 

„Учебникът, беше представен на редовен конкурс от Педагогическата служба още през май тази година. Всички предложения от технически характер са взети предвид при изготвянето на окончателния му вариант. Нито ние авторите, нито рецензентите имахме възможност да прегледаме учебника преди печат. Може би щяхме да забележим, че вместо 5-ти век, пише 5-ти век пр.н.е., че при обработката и редакцията на текста е допусната грешка относно местоположението на нашите съседи от изток и запад, или по отношение на мерните единици. Въпреки че е очевидно, че има технически грешки, защото ако прочетете учебника и го анализирате, педагогически и методически ще забележите, че той напълно следва учебната програма, методиката за създаване на учебник и Националните стандарти” пишат в обръщението си Ангеловска и Илиоска, които уточняват, че грешки има и в албанския вариант на учебниците и молят МОН да коригират електронните версии на посочените места, а учителите да обяснят на учениците, че има технически грешки в конкретни части от учебника.

Премиерът на РСМ: Културните клубове трябва да са места, които събират гражданите

От  Министерството на образованието и науката (МОН) и Педагогическата служба обявиха, че  започват процедура за установяване на причините за пропуските при одобрението и издаването на учебника. „Чрез Националната комисия по учебниците като висш орган в процеса на одобряване на учебниците, МОН вече е изискало информация за работата на всички заинтересовани страни в процедурата по одобряване на конкретния учебник и след получаване на доклада министърът на образованието и науката ще направи конкретно предложение за по-нататъшни действия”, пише в съобщението, публикувано в македонските медии.

Константин Тодоров
9733 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Додо

2022.12.18 | 18:58

6
Така се пише и се измисля историята в Срамакедония

2022.12.18 | 08:07

5
Голям историк е тоя дето го пише,макар че и нашите са такива.
КЗЛ

2022.12.18 | 00:47

4
Само това да им беше проблема...
PaulaFox

2022.12.17 | 16:28

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.17 | 16:27

2
Боли ме к....а кво пише в учебниците в Македония.

2022.12.17 | 16:20

1
Трябвало е да напишат, че България е съсед на Албания. Това така или иначе ще се случи скоро.

Добави коментар

Водещи новини