Ердоган: В Турция няма да се повтори сценарият на енергийната криза в Европа

  • 16 декември 2022 15:47

  • 491
  • 0
Ердоган: В Турция няма да се повтори сценарият на енергийната криза в Европа
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Властите в Турция продължават стъпките за предотвратяване на енергийни кризи, подобно на тази, която сега преживява Европа, заяви днес турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва на церемония по повод завършването на проект за разширяване на обема на газохранилището "Силиври" край Истанбул, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Държавният глава припомни, че първоначално подземното газохранилище в Силиври с капацитет 3,2 милиарда кубични метра е позволявало да се доставят 28 милиона кубични метра газ на ден в газоразпределителната система на страната. С пускането в експлоатация на втория етап на съоръжението обаче капацитетът за съхранение ще достигне 4,6 милиарда кубически метра газ, а дневните доставки ще бъдат 75 милиона кубически метра газ.

"Газохранилището "Силиври" днес се превърна в най-голямото в Европа", подчерта Ердоган.

По думите му потенциалът на газохранилището в Силиври позволява да бъдат покрити 8 процента от ежегодните потребности на Турция от синьо гориво. С цел обезпечаване на нуждите на газохранилището от електроенергия е построена и вятърна турбина с инсталирана мощност от 4,2 мегавата.

"В най-натоварените периоди газохранилището "Силиври" ще може самостоятелно да покрива една четвърт от вътрешното търсене на страната ни", продължи турският лидер.

Ердоган посочи още, че районът на Тракия в северозападната част на страната ще се превърне в енергиен хъб от международно значение. "По-специално Тракия ще стане хъб за природния газ и втечнения природен газ. Нашата цел е да създадем в краткосрочна перспектива в Турция глобален център, в който ще се формират цените на газа", подчерта турският лидер.

Президентът отбеляза, че енергийната концепция на Турция предполага намаляване на зависимостта на страната от външни източници до 2053 г. от 71 на 13 процента. 

Дневният добив на петрол в Турция скоро ще достигне 100 000 барела дневно, добави още президентът.

Ердоган: Турция планира да добива 100 000 барела петрол на ден

 

Константин Тодоров
491 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини