Албания вкара ирански терорист в затвора

  • 15 декември 2022 20:39

  • 512
  • 0
Албания вкара ирански терорист в затвора
© Getty (архив)

Албански съд осъди на десет години затвор иранец по обвинения в тероризъм, съобщи АП, позовавайки се на съдебни служители, предаде БТА.

В присъдата, издадена в сряда, но оповестена един ден по-късно, Специалният съд за корупция и организирана престъпност обяви Бижан Пуладраг за виновен за финансиране на тероризъм и за това, че е член на терористична организация. Не се съобщават подробности за възрастта на осъдения, родния му град и кога е пристигнал в Албания.

Пуладраг отхвърли обвиненията. Той има правото да обжалва присъдата.

Иранецът бе арестуван преди две години по подозрение, че шпионирал членове на иранска опозиционна групировка МЕК, от която около 3000 души живеят в изгнание в Албания. По-рано базирана в Ирак, групировката се прехвърли в малката балканска страна през 2014 г. Пуладраг  първоначално е бил част от тази групировка, която напуска преди три години.

Отношенията на Албания с Иран са напрегнати, след като страната прие членове на МЕК. В два отделни случая през 2018 и 2020 г. Тирана експулсира четирима ирански дипломати за заплаха за националната сигурност.

През септември Албания скъса дипломатически отношения с Иран заради кибератака, която временно затвори много албански правителствени електронни услуги и уебсайтове. Тирана нарече това "акт на държавна агресия".

Дипломатически крах между Албания и Иран след мощна кибератака

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини