Премиерът на РСМ: Културните клубове трябва да са места, които събират гражданите

  • 15 декември 2022 19:39

  • 579
  • 1
Премиерът на РСМ: Културните клубове трябва да са места, които събират гражданите
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

В нашата страна законите важат за всички без изключение, така че всичко, което е в съответствие със закона, трябва да се прилага. Вярно е, че вчера имаше среща в Брюксел, но ако погледнете заключенията, те са изцяло в посока на изпълнение на европейския път на държавата и в съответствие със стандартите на ЕС. Това е добре и трябва да се приветства, каза днес министър-председателят на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски във връзка с вчерашното решение на Съвета по общи въпроси на ЕС да отхвърли проектодекларация на България, с която се настояваше за "ефективно преследване и осъждане от властите в Република Северна Македония на престъпления от омраза“, съобщи скопската агенция МИА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1237

Това, добави премиерът на РСМ, само потвърждава, че ако човек седне на голямата маса в Брюксел и преговаря, тогава позицията на Северна Македония може да бъде най-добре изтъкната във връзка с всички аспекти на процеса на присъединяване.

Но това, което естествено ще подчертая е, че, разбира се, защитата на човешките права е един от ключовите критерии за присъединяване към ЕС. Ние сме държава, която в тази област, може би сред страните от Западните Балкани, е напреднала най-много по отношение на законодателството, по отношение на конституционните разпоредби, по отношение на всички институции, които сме въвели, и аз не бих имал никакви притеснения за в бъдеще, че няма да се покажем като пълноценни в областта на защитата на човешките права на всички граждани, както досега, каза Ковачевски.

Що се отнася до клубовете, той отново подчерта, че те "трябва да бъдат места, които събират гражданите от региона, а не места, които създават разногласия".

Те трябва да бъдат места, където се споделя културата на дадена нация, на дадена държава в рамките на друга държава, където гражданите могат да я опознаят. Пример за начин на институционална и междудържавна комуникация бе откриването на Българския културен център тук в Скопие от министрите на културата. Пример за такова сътрудничество беше и откриването на пресцентъра на нашата Медийна информационна агенция в България, в Македонския културен център в София, където присъствах, каза Ковачевски.

Той подчерта, че вече се водят дискусии с българското правителство за откриването на Македонски културен център в Благоевград, което ще стане по институционален начин и където македонската култура ще бъде споделена с гражданите, които се самоопределят като македонци в България, но и с български граждани, за да могат тези две култури да се сближат и да изградят мостове на приятелство.

Външният министър: МВР на Северна Македония продължава с действия, които българските дружества в страната описват като репресивни

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
579 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.12.16 | 01:34

1
гаpанция фpанция

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини