"Вагнер" действа в Сърбия?

  • 09 декември 2022 14:05

  • 1319
  • 4
"Вагнер" действа в Сърбия?
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Руската частна военна компания "Вагнер" вероятно развива дейност в нашата страна", написа сръбският в. "Блиц".

Изданието от западната ни съседка се позова на публикация на сайта на крайнодясната сръбска организация "Народни патрули" в социална мрежа, появила се за няколко часа.

"Връзките между руската компания и крайнодесни групи в Сърбия са от години. Наскоро обаче стана известно, че водачът на "Народни патрули" Дамян Кнежевич е посетил собственика на руската фирма Евгений Пригожин в Москва", добави "Блиц".

"Въпреки че не може да се установи със 100-процентова сигурност дали Вагнер е открила свой филиал у нас, може да се предполага, че хора от компанията живеят и действат на сръбска територия", посочи още медията.

"Вагнер" има три задачи в Сърбия. Първата е ликвидиране на руските либерали, избягали в страната. В момента в Сърбия живеят около 150 000 руски граждани", добави вестникът и продължи: Втората е дестабилазация на държавата, за да се спре нейния път към Европейския съюз, а третата задача е вербуване на ветерани от войните в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, които да се включат в инвазията на Русия срещу Украйна

Според директора на неправителствената организация Евроатлантически съюз в Сърбия Драган Шормаз "Вагнер" има присъствие в страната поне от две години. Най-активните  участници в сблъсъците, съпроводили протестите срещу въвеждането на полицейски час пред парламента в Белград през лятото на 2020 г., бяха хора, платени от Русия и обучени от "Вагнер", каза той.

Шормаз заяви: Тези хора трябва да се намерят, да се осъдят с цялата строгост на закона. След излежаването на присъдите, ако сред тях има чужди граждани - те трябва да бъдат изгонени от Сърбия и да им се забрани да влизат в Сърбия.

Частната армия "Вагнер" - митове и жестокост

Валери Зайцев
1319 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.12.09 | 15:42

3
Сърбия свети. Пътищата по шитоки и по равни от всякога. Тунелите светят по-добре от австрийските. Големи вериги се надпреварват да строят молове и производствени центрове. Икономиката процъвтява. Това я прави ЛОША СТРАНА. БЪЛГАРИЯ Е ДОБРА страна, въпреки че хората живеят от зле по-зле със всяка изминала година.

2022.12.09 | 17:54

4
Пълни глупости!
.

2022.12.09 | 14:41

2
Е здрасти минке. Терористите от Вагнер работят за унищожаване на Европа с помощта на лизогъзците и дупедавци за евтина руска пръдня.
Емѝ...

2022.12.09 | 14:10

1
Ако се съди по броя некролози на изтрепани српски отpeпки в Луганска и Донецка област, рашистката пеерация отдавна търси наемници по цял свят.

Добави коментар

Водещи новини