Турция ще доставя ток на Украйна

  • 07 декември 2022 16:34

  • 411
  • 1
Турция ще доставя ток на Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Турция предлага да изпрати в Румъния и Молдова плаващи електроцентрали, които да доставят електричество на Украйна, съобщи Зейнеп Харези, изпълнителният директор на Karpowership, турска компания оператор на плаващи електроцентрали, в интервю за Анадолската агенция, цитирана от БТА.

По думите на Харези се водят преговори за доставка на 400 мегавата електроенергия за Киев, генерирана в плаващи електроцентрали, които Турция да изпрати в Румъния и Молдова, а от там да бъде изнасяна по далекопроводи към Украйна.

Турският външен министър: Макар да не сме съгласни по всеки въпрос, нашият ангажимент с Русия продължава

Харези отбеляза, че сега никой не иска да изпраща електричество на своите съседи, преди да бъдат добавени нови електрически капацитети.

"Румъния и Молдова са страни, които поискаха от нас кораби (плаващи електроцентрали). Сега им казваме: „Нека поставим тези кораби във вашата страна, но да изпращат електроенергията си в Украйна", посочи тя, добавяйки, че процесът все още продължава.

"Доставката на електроенергия в Украйна през Молдова или Румъния е технически възможна, търговски разумна", каза още Харези. Според нея цената на предлаганата електроенергия е изгодна, а "единствената пречка може да бъде политическа и бюрократична".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
411 1

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини