Турция: Гърция да демилитаризира егейските си острови

  • 02 декември 2022 06:57

  • 578
  • 1
Турция: Гърция да демилитаризира егейските си острови
©
Слушай новината Слушай новината

Съветът за национална сигурност на Турция заяви, че "очаква" Гърция незабавно да демилитаризира островите си в Егейско море до турския бряг, пише в. "Сабах".

"Очакваме от Гърция, която е безразлична към нашите предложения за диалог, да прекрати възможно най-скоро дейностите по милитаризация на островите с демилитаризиран статут и всички нарушения на международните договори и международното право", се казва в изявление на съвета.

Освен това съветът, председателстван от президента Реджеп Тайип Ердоган, "изрази задоволството си от включването на "Севернокипърската турска република" в Организацията на тюркските държави като наблюдател".

Турският външен министър призна усилията на Швеция и Финландия да изпълнят турските искания за НАТО, но заяви, че е нужно още

В изявлението се казва още, че всички "опити да се попречи на решения, основани на истината и равенството в кипърския конфликт", са "обречени на неуспех", като се има предвид "справедливата кауза" на кипърските турци.

От своя страна Атина отхвърли предишните призиви на Турция относно островите в тяхната цялост като част от по-широка турска тактика и цел за оспорване на гръцкия суверенитет в цялото източно Егейско море по различни начини.

Калина Христова
578 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.02 | 12:34

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини