Турция постави С-400 на бойно дежурство

  • 23 ноември 2022 11:59

  • 719
  • 1
Турция постави С-400 на бойно дежурство
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че системата за противоракетна отбрана С-400, закупена от Русия, е готова за действие и ще бъде използвана, ако страната бъде застрашена, предава Анадолската агенция.

Говорейки пред комисията по планиране и бюджет на турския парламент в столицата Анкара, Хулуси Акар каза, че "С-400 е на мястото си и е готова за употреба".

"Ако възникнат заплахи, ние ще решим къде и как да я използваме", добави Акар.

Отговаряйки на въпроси относно системата за противовъздушна отбрана С-400, той каза: "Нямаме проблем със С-400".

Турция е готова да използва системите С-400 в случай на заплаха

През април 2017 г., когато проточилите се усилия на Турция да закупи система за противовъздушна отбрана от САЩ се оказаха напразни, страната подписа договор с Русия за придобиване на най-съвременната тогава руска противовъздушна ракетна система С-400.

Американски служители изразиха съпротива срещу тяхното разполагане, твърдейки, че С-400 ще бъдат несъвместими със системите на НАТО.

През декември 2020 г. Съединените щати наложиха санкции на отбранителната промишленост на Турция, която е член на НАТО, заради С-400 и изхвърлиха Анкара от програмата за стелт изтребители F-35, в която страната беше производител и купувач. Анкара твърди, че този ход е несправедлив.

Турция обаче подчерта, че С-400 няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и не представляват заплаха за Алианса или неговите въоръжения. Анкара многократно е предлагала да се създаде комисия, която да изясни въпроса.

Турция стана първата страна от НАТО, която закупи от Москва системи за противовъздушна отбрана С-400 през 2017 г. Решението на Анкара обаче предизвика силно негативна реакция от страна на САЩ и Алианса като цяло.

Последвайте канала на

Калина Христова
719 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Yusuf Çetin

2022.11.23 | 12:27

1
Önlem almak zorundayız. Etrafımız düşman kaynıyor.

Добави коментар

Водещи новини