На годишна база: Жените в Хърватия получават със 7 000 куни по-малко от мъжете

  • 15 ноември 2022 14:26

  • 450
  • 1
На годишна база: Жените в Хърватия получават със 7 000 куни по-малко от мъжете
© Pixabay

Жените печелят около 14% по-малко от мъжете в ЕС, което означава, че работят безплатно почти два месеца в годината, докато в Хърватия разликата между половете в заплатите е почти 7000 куни годишно и това съответно се отразява на пенсиите, алармира днес Форумът на жените на Социалдемократическата партия по повод Европейския ден на равното заплащане, съобщи ХИНА.

Средната месечна нетна заплата, изплатена през второто тримесечие на тази година в Хърватия, е 7919 куни за мъжете (2052 лева) и 7337 куни за жените (1901 лева), което означава, че жените печелят с 582 куни по-малко на месец. Те получават 6984 куни по-малко от мъжете на годишна база. Затова жените символично спират да получават заплата през ноември и до края на годината, тоест почти два месеца работят безплатно, посочват от Форума на жените.

Жените получават по-ниско заплащане независимо от сектора, в който работят, като това се случва еднакво на най-ниските позиции в секторите на услугите, здравеопазването или социалните грижи, както и на позиции, изискващи висше образование.

В Хърватия все повече пенсионери работят

Жените получават по-малко заплащане за работа с еднаква стойност навсякъде по света, както и в Хърватия,  и по-често поемат отговорност за семейните и домакинските задължения. Разликата в заплащането възниква именно поради грижите за деца и по-възрастни членове на семейството, тъй като това води до чести прекъсвания на кариерата, което се отразява и на размера на заплатите.

Трудът е сфера, в която жените са дискриминирани във всички сегменти – несигурни временни работни места, по-ниски заплати за труд със същата стойност, трудно напредване, тормоз на работното място.

От Форума на жените са застъпват за данъчни облекчения за работодатели, които назначават жени на по-високи или ръководни длъжности и за пълна промяна в парадигмата на работа на жените поради тяхната натовареност на работа и у дома. Това не е само въпрос на икономическо укрепване, но и на социална справедливост, която изравнява жените и мъжете във всички аспекти на живота, заявиха от Форума на жените на СДП.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
450 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.15 | 18:42

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини