Шефът на ЦРУ е в Анкара за среща с руския си колега

  • 14 ноември 2022 16:27

  • 680
  • 2
Шефът на ЦРУ е в Анкара за среща с руския си колега
© Getty Images/Guliver

Директорът на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс е в Анкара, за да разговаря с колегата си от руското разузнаване и да му предаде послание за последиците, ако Русия използва ядрени оръжия, каза днес служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

"Той не води никакъв вид преговори. Не обсъжда намирането на решение за войната в Украйна", отбеляза служителят, пожелал да запази анонимност и допълни, че Бърнс ще повдигне и въпроса за задържаните в Русия американци.

За американско-руския контакт в Турция пръв съобщи руският вестник "Комерсант". Изданието се позова на неназован източник, според когото в разговорите в Турция ще участва Сергей Наришкин, шефът на службата за външно разузнаване на Русия (СВР).

Отношенията между Вашингтон и Москва са на най-ниското си равнище от десетилетия, откакто през февруари Русия предприе инвазията си в Украйна. Заплахите от страна на руския президент Владимир Путин за използване на ядрено оръжие във войната в Украйна предизвикаха опасения от изостряне на конфликта.

Крайнодесни в Русия искат ядрен удар срещу САЩ

 

"Бяхме изключително открити относно факта, че разполагаме с канали за комуникация с Русия за овладяване на рисковете, включително на ядрените, както и на тези за стратегическата стабилност", каза представителят на Белия дом и добави, че Украйна е била уведомена предварително за посещението на Бърнс.

По-рано този месец се появи новината, че американският съветник по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан е участвал в поверителни разговори с високопоставени руски официални лица, чиято цел е била избягване на риска от по-широкомащабна война заради Украйна.

От друга страна, Държавният департамент на САЩ съобщи, че скоро ще има среща между представители на Вашингтон и Москва, на която ще бъде обсъдено подновяването на инспекциите по Договора за намаляване на стратегическите нападателни оръжия (известен още като Нов СТАРТ), които бяха прекъснати още преди руската инвазия в Украйна, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
680 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.14 | 17:55

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Жиката

2022.11.14 | 17:24

1
Е тия кравари ще затрият света.

Добави коментар

Водещи новини