Извършителят на атаката в Истанбул - свързан с кюрдите?

  • 14 ноември 2022 12:44

  • 724
  • 0
Извършителят на атаката в Истанбул - свързан с кюрдите?
© Gettyimages/архив

Турските власти смятат, че лицето, извършило бомбения атентат в Истанбул вчера, е свързано с кюрдските бунтовници, но не изключват и връзки с групировката "Ислямска държава", заяви високопоставен турски представител, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Представителят заяви за агенцията, че първоначалните улики сочат, че човекът е свързан с Кюрдската работническа партия (ПКК), разглеждана като терористична групировка от Турция, ЕС и САЩ.

Полицията в Истанбул съобщи днес, че е задържала 46 души във връзка с нападението, включително сирийка, идентифицирана като Ахлам Албашир, за която се смята, че е поставила взривното устройство.

Вижте как тръшват жената, заподозряна за атентата в Истанбул

При първоначалния разпит жената е казала, че е била обучавана от кюрдски бойци в Сирия и е влязла в Турция от района Африн в Северозападна Сирия, информира още полицията.

Държавната телевизия ТРТ излъчи кадри как полицията ескортира жена - главния заподозрян, от апартамент след среднощна акция. Жената с къдрава коса и лилав анцуг с надпис "Ню Йорк" върху него бе заснета как е отвеждана от полицията в полицейския участък. При обиска полицията е използвала полицейско куче и е открила пари, злато и муниции.

Турските телевизии излъчиха по-рано кадри на човек, както изглежда жена, който оставя пакет под издигната саксия за цветя в средата на улицата. Показано беше и видео от охранителни камери на жена, както се предполага извършителката, която напуска района, бягайки измежду останалите хора, които вървят спокойно.

Десислава Станева
724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини