България и Гърция привличат инвеститори със съвместни проекти

  • 04 ноември 2022 10:54

  • 329
  • 1
България и Гърция привличат инвеститори със съвместни проекти
© Министерство на транспорта и съобщенията
Слушай новината Слушай новината

България и Гърция ще привличат инвеститори със съвместни проекти. Това бе общото мнение, изразено по време на среща между българската правителствена делегация с министъра на развитието и инвестициите на Гърция Андонис Георгиадис, съобщават от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

В разговора участваха вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни, както и министрите на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет и на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

Сериозните проекти, които България и Гърция съвместно реализират в областта на транспорта и енергетиката са основа за засилване на икономическите отношенията между двете страни и увеличаване на инвеститорския интерес към региона, подчертаха участниците в разговорите.

Министър Пулев: Осигурихме за бизнеса 14 млрд. лв. по европейски програми

Вицепремиерът Алексиев даде пример с Кралство Саудитска Арабия, което има интерес към проекти като газовата връзка, водородната икономика и други. “Обединявайки силните страни на двете държави, ще постигнем по-голям общ успех“, отбеляза вицепремиерът.

„През последната половин година виждаме засилен интереса за инвестиции и промяна във веригите на доставки. Затова е много важно да работим заедно с гръцките си колеги и в максимална степен да използваме всички възможности за привличането на нови капитали в региона“, посочи министър Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет. Търговският стокообмен между България и Гърция бележи ръст от близо 30% през 2021 г. и надхвърля 4,3 млрд. евро, стана ясно още по време на срещата.

Гръцката страна подчерта резултатите, които България постига в привличането на инвестиции в автомобилната индустрия, и заяви желание за партньорство в тази сфера.

България и Гърция ще работят и за създаване на общи центрове за иновации и насърчаване на стартъп средата. Това бе договорено по време на срещата, като министър Стоянов покани гръцкия си колега в България, където заедно да посетят София Тех Парк и да набележат общите инициативи в тази сфера.

Цветелина Кирилова
329 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.04 | 11:14

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини