Военните на ООН в Кипър засилват патрулирането по буферната зона

  • 03 ноември 2022 13:02

  • 361
  • 1
© Getty (архив)

Военните на ООН, които са разположени в Кипър, за да поддържат мира на острова (УНФИКИП), решиха да засилят патрулирането по Зелената линия - буферната зона на острова, след серия инциденти, съобщи УНФИКИП на страницата си в Туитър.

Повод за решението са зачестилите през последните дни опити на турски военни да гонят гръцки фермери, работещи в селски стопанства в контролираната от световната организация неутрална зона на острова.

На 25 октомври турски военни принудили селянин да напусне зелената линия в района на село Дения. Миротворците от ООН не им попречили. Същевременно миротворците от ООН предотвратили аналогичен опит на турски военни при село Астромеритис и застанали в защита на фермера.

Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ да присъедини средиземноморския остров  към Гърция.

През 1983 г. в северната част на острова бе провъзгласена Севернокипърска турска република, която остава непризната от международната общност с изключение на Турция.
 

Ердоган: Турция е разположила бойни дронове в Северен Кипър
Миналата година Република Кипър подписа договор за установяване на израелска система за наблюдение на Зелената линия, която разделя острова на две след турското нашествие от 1974 г., припомни БТА.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.03 | 13:26

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини