Косово тръгва след автомобилите със сръбски номера

  • 01 ноември 2022 21:23

  • 2560
  • 1
Косово тръгва след автомобилите със сръбски номера
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Официално влезе в сила решението на правителството на Косово за санкциониране на автомобилите, които не са сменили сръбските регистрационни табели с косовски номера, предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Правителството на Косово взе решение за засилено прилагане на решението за сръбските регистрационни номера на автомобилите в петък.

Министърът на вътрешните работи Джелял Свечла каза, че собствениците на превозни средства, които продължават да се движат с незаконни регистрационни номера, ще бъдат предупредени и помолени да отидат в някой от центровете за регистрация на МПС, за да подменят регистрационните табели с косовски номера.

Косово отлага пререгистрация на автомобилите, които имат сръбски регистрационни номера

„Призовавам всички наши граждани, които притежават превозни средства с незаконни регистрационни номера „PR“, „KM“, „PZ', „GL“, „UR', „PE“, „DA“ или „ĐA“ от 10 юни от 1999 г. до 21 април 2022 г. да регистрират автомобилите си с регистрационни табели „RKS“ и по този начин да завършат успешно този процес, който пряко допринася за обществената безопасност, безопасността на движението и връщането на законността в страната. Насърчавам гражданите да не остават заложници на политически интереси и престъпни групировки, а да използват всички възможности и да регистрират автомобилите си в който и да е от регистрационните центрове, независимо от адресната си регистрация и местоживеене“, написа Свечла във Фейсбук.

Решението на косовското правителство предизвика реакцията на чуждестранните лидери, които заявиха, че са поискали от премиера на Косово Албин Курти да отложи решението за регистрационните номера с 10 месеца, посочва агенция КосоваПрес.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че САЩ са разочаровани и загрижени, че правителството на Косово е отхвърлило искането и съвета на международните съюзници за удължаване на крайния срок за изпълнение на решението за регистрационните табели.

„Бяхме ясни, както публично, така и в частни разговори, че международната общност, включително САЩ, изисква пълно отлагане по отношение на изпълнението. Ние не искаме частично или поетапно изпълнение. Международната общност поиска от правителството на Косово пълно отлагане”, каза Прайс.

Цветелина Кирилова
2560 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.02 | 10:23

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини