Ердоган посети мавзолея на Ататюрк навръх националния празник на Турция

  • 29 октомври 2022 16:59

  • 988
  • 4
Ердоган посети мавзолея на Ататюрк навръх националния празник на Турция
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Турция отбелязва днес 99-ата годишнина от основаването на републиката с чествания, които започнаха с церемония в мавзолея на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк в столицата Анкара, съобщи Анадолската агенция.

Начело на церемония, на която присъствах много държавни и военни представители, бе президентът  Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва.

Той постави венец на гроба на Ататюрк и запази минута мълчание с другите присъстващи преди изпълнението на турския национален химн.

Ердоган: Приемането на новата конституция на Турция е основен приоритет за властите 

Президентът написа в книга на мавзолея: „Ние работим усилено, за да направим нашата република вечна“, допълни БТА.

Той добави, че историческият ден ще бъде увенчан с откриването на производственото съоръжение за първия електромобил турско производство ТОГГ (TOGG).

„Независимо от препятствията пред нас, ние решително продължаваме нашата борба да превърнем настоящия век във „Века на Турция“ и да реализираме мечтите на нашата нация“, каза Ердоган.

По-късно Ердоган беше домакин на прием за Деня на републиката в президентския комплекс.

На 29 октомври 1923 г. Ататюрк официално обявява провъзгласява статута на Турция като република.

След това се провежда гласуване в парламента на Турция и Ататюрк единодушно е избран за първи президент на Република Турция.

Деня на републиката,  29 октомври., е националният празник на Турция.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поздрави своя турски колега си Реджеп Тайип Ердоган по повод Деня на републиката, съобщи Анадолската агенция

Украинският лидер сподели публикация на украински и турски в профила си в Туитър.

„Поздравявам Турция и нейния президент за 99-ата годишнина на Република Турция. Пожелавам на приятелския турски народ мир, благополучие и просперитет. Вярвам, че съвместните ни усилия ще върнат мира, сигурността и стабилността в Черноморския регион“, се казва в съобщението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
988 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.10.31 | 12:14

4
На 29 октомври, на 99-ата годишнина от републиката, се състоя откриването на фабриката на турската Automobile Initiative Group (TOGG) в Бурса Гемлик.Turke's Automobile Initiative Group, или накратко Togg, е базирана в Турция компания за производство на автомобили.
Тони

2022.10.30 | 15:02

3
Русофобите нямат нито аргументи, нито факти, нито нищо, само една омраза и вражда. Една гола пропаганда е цялата му вяра. Няма смисъл да им искаме доказателства - за тях е важна пропагандата, те имат един отговор на всеки въпрос: Русия е виновна!
PaulaFox

2022.10.29 | 17:28

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
трол

2022.10.29 | 17:37

2
покажи си снимките тук,щом толкова настояваш.

Добави коментар

Водещи новини