Йотова и хърватският премиер Пленкович се обявиха за приемането заедно на България и Хърватия в Шенген

  • 27 октомври 2022 11:53

  • 365
  • 1
Йотова и хърватският премиер Пленкович се обявиха за приемането заедно на България и Хърватия в Шенген
© Пресцентър на Президентството
Слушай новината Слушай новината

Амбиция на Хърватия и България е заедно да влезем в Шенген. Това заяви министър-председателят на Република Хърватия Андрей Пленкович на среща в Загреб с вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Това съобщават от пресцентъра на Президентството. 

„Важно е, че чухме още веднъж подкрепата на Хърватия и желанието заедно да извървим пътя към членство в Шенген“, посочи Йотова и запозна Пленкович с целия процес по присъединяването на България от 2011 г. насам и несъгласието на някои държави членки.

„Опасно е заместването на техническите критерии, които България е изпълнила, с политически критерии. Това поражда евроскептицизъм сред българските граждани“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова проведе среща с българската общност в Загреб

Тя изрази надежда до края на годината да бъде взето решение за приемането на България, Румъния и Хърватия.

Българският вицепрезидент и хърватският премиер изтъкнаха традиционно добрите отношения между двете страни, както и общите приоритети в рамките на Европейския съюз.

Йотова и Пленкович обсъдиха и предстоящото през 2023 г. присъединяване на Хърватия към еврозоната. Темата по-рано Йотова коментира и с министъра на външните работи и европейските въпроси Гордан Гърлич Радман.

Хърватското правителство провежда от две години широка информационна кампания за ползите от приемането на единната европейска валута.

Виолета Симеонова
365 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.27 | 12:51

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини