ЕП подкрепи Хърватия за присъединяването ѝ към Шенген

  • 26 октомври 2022 12:52

  • 401
  • 1
ЕП подкрепи Хърватия за присъединяването ѝ към Шенген
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент подкрепи присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство от началото на следващата година, предаде агенция Хина, цитирана от БТА.

С 45 гласа „за“, осем „против“ и пет „въздържал се“ комисията подкрепи вчера доклада на докладчика по този въпрос, португалския евродепутат Пауло Рангел (ЕНП). По думите му Хърватия отговаря на всички критерии за присъединяване към Шенген и няма пречки страната да стане пълноправен член на зоната без граничен контрол.

Членовете на комисията добавиха няколко изменения към доклада на Рангел, които изискват в рамките на шест месеца от влизането в сила на решението за присъединяване към Шенген Хърватия да информира писмено Съвета и Европарламента за всяко продължаване на плана за действие за управление на външните граници и неговото прилагане, включително механизъм за независим мониторинг на поведението на полицията.

Проектодокладът ще бъде гласуван от всички евродепутати на пленарна сесия на 9 ноември, след което становището им ще бъде изпратено на Съвета на ЕС, който взема окончателното решение. ЕП има консултативна роля в този процес, но според съответните правила Съветът, тоест държавите-членки, трябва да поискат становище от европарламента.

Съветът на ЕС предложи от 1 януари 2023 г. граничният контрол да бъде премахнат по сухопътните и морските граници на Хърватия със страните от Шенгенското пространство, а на летищата той да бъде премахнат от 26 март по технически причини.

Решението за влизането на Хърватия в Шенген се очаква в началото на декември

Окончателното решение за разширяването на Шенгенското пространство с Хърватия ще бъде взето от членовете на ЕС, които са част от Шенгенското пространство на среща през декември. 

Шенгенското пространство има 26 членки, четири от които не са част от ЕС. Решенията се вземат само от членовете на ЕС с единодушие.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
401 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.26 | 13:35

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини