Мицкоски: Готови сме да предоговорим част от договора с България, когато спечелим изборите

  • 21 октомври 2022 07:20

  • 888
  • 4
Мицкоски: Готови сме да предоговорим част от договора с България, когато спечелим изборите
© Фейсбук

"Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ не вярва, че това е истинският път към еврочленството. Ако променим конституцията, дали това означава, че (Република Северна) Македония влиза в ЕС?  Или, че ще има ясен срок, година, в която ще станем член на ЕС? Народът не вярва вече в обещания. Ако променим конституцията, след 3-4 години нещо друго ще бъде поставено на масата като проблем. И нямаме намерение да се поместим и на милиметър от позицията си", каза в интервю за телевизия "Слънце" лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в отговор на въпроса дали депутати от ВМРО-ДПМНЕ биха подкрепили промяната в основния закон на страната, за да бъдат вписани в него българите в Северна Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1267

По думите му, ако ВМРО-ДПМНЕ, което отдавна настоява за предсрочни избори, спечели изборите, партията е подготвена да предоговори  договора с България.

Опозицията в РСМ стартира процедура за референдум против договора за добросъседство

"Ако прекратим този договор, какво ще спечелим от това? Нямаме проблем с частта от договора, където пише да строим железопътна линия, магистрали, да развиваме туризма, но сме готови да предоговорим онази част, която е обидна и я чувстваме като асимилаторска", каза Мицкоски. 

Според него "същността на българите не е да бъде изграждана инфраструктура, а да приватизират македонизма, да го свържат с българската идентичност и да кажат, че македонизмът е част от българската идентичност, а тези хора, които сега живеят на тези 25 000 квадратни километра, са едни нови северномакедонци, които са се появили в резултат на някакво политическо споразумение", разви тезата си Мицкоски.  

По думите му неговият личен Рубикон по отношение на българските искания отдавна е преминат, но по отношение на държавния Рубикон трябва да има повече гъвкавост, защото Република Северна Македония "не е извън по-голямата система, наречена Европа и международна общност". 

Мицкоски припомни, че е призовал за протести също при откриването на клуб "Иван Михайлов" в Битоля и на клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, но изрази учудване, че "никой от международната общност не се обяви срещу това, че се промотират фашисти". Проблемът е системен, в правителството, каза той и повтори тезата си, че трябва да има предсрочни избори.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
888 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.21 | 13:03

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Надявай се макешматка

2022.10.21 | 08:30

3
В близките 20 години ще видите ЕС през крив макарон! Най-много да станете провинция на Албания!
тия

2022.10.21 | 08:22

2
тия безродници и майкопродавци трябва да ги блъскаме като котка у довар докато си спомнят кои са. нагли са като усраинците

2022.10.21 | 08:13

1
Мамави северно македонска, шиптарско племе без история и бъдеще

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини