След откриването на български клубове: ВМРО-ДПМНЕ предлага закон за "спорни имена на сдружения"

  • 17 октомври 2022 11:47

  • 333
  • 1
След откриването на български клубове: ВМРО-ДПМНЕ предлага закон за "спорни имена на сдружения"
© Novini.bg/ Canva

ВМРО-ДПМНЕ предлагат закон, "който ще попречи спорни имена да бъдат имена на сдружения на македонски граждани, както на това и да се злоупотребява с правото на гражданите да се сдружават", като това ще се отнася и за вече регистрираните сдружения. Това каза в интервю за телевизия Сител заместник-председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1262

Според него с новия закон няма да може да се използват имена като "Цар Борис" или "Цар Фердинанд". Той обвини правителството в Скопие, че не разследва по какъв начин и кой финансира тези сдружения:

"Тези клубове не се финансират с от членовете си, нито директно от българското МВнР чрез програма за подпомагане на националните малцинства. Те се финансират от фондация, която е собственост на изключително богат човек от България, чийто бизнес е в сферата на медицината, който дойде и в Охрид ( на откриването на клуб „Цар Борис III").  Ключовият въпрос е какво правят Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и финансовото разузнаване?", каза Николоски и призова властите да "сложат черен печат на д-р Милен Врабевски".

Посланикът на ЕС в РСМ: Със случая в Охрид линията бе премината!

Според Николоски реакциите в България на канонизирането на Кирил Пейчинович за светец под името Св. Кирил Лешочки е доказателство за това, че „покрай Пейчинович искат да си присвоят и останалите възрожденци, а той е от онези, които поставиха основите на македонската държавност”.

Предложението за изменение на Закона за сдруженията и фондациите влезе в дневния ред на днешното заседание на парламента на Република Северна Македония и ще се гледа по съкратена процедура, става ясно от публикувания на страницата на Собранието дневен ред, предаде междувременно БТА.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
333 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.17 | 12:56

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини