Броят на жертвите на взрива в турска мина достигна 40 души

  • 15 октомври 2022 13:13

  • 832
  • 1
Броят на жертвите на взрива в турска мина достигна 40 души
© Pixabay

40 души са загинали при експлозията, съобщи турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа. Единайсет са ранените, няколко от които са в тежко състояние. Транспортирани са в болници в Истанбул и в Бартън.

15 работници се намират под земята. Спасителните екипи са установили къде точно се намират блокираните работници, но пожарът, който се е разгорял поради експлозията, и вредните газове затрудняват достигането до тях, съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Продължават спасителните работи, продължава и напрегнатото очакване на семействата и близките на миньорите в района.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез в изявление пред СиЕнЕн-Тюрк посочи, че издирването и спасяването в мината изискват специален опит.

„Това е доста различно от другите дейности по търсене и спасяване. Въглищните предприятия разполагат с квалифицирани екипи за търсене и спасяване, които са успешни в тази област не само у нас, но и по света. За съжаление, част от нашите работници не можаха да бъдат спасени поради високото налягане и високата температурата, вследствие на взрива. В момента 15 от работниците са в рудника, продължава търсенето им. След взрива е избухнал пожар в галерията", заяви турският енергиен министър.

След експлозия в турска мина: Броят на жертвите нарасна на 22

Републиканската прокуратура в Бартън е започнала разследване на причините, което се провежда от трима републикански прокурори.

Междувременно стана известно, че ръководството на въглищната мина в Амасра е било предупредено още през 2019 г. за риск от внезапно изхвърляне на газ и експлозия. Това посочи депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия от град Зонгулдаг Дениз Явузйълмаз в профила си в социалните мрежи.

Той публикува извадка от одитен доклад на Сметната палата от 2019 г., в който се посочва, че натрупването на газ е достигнало на дълбочина 300 метра и се увеличава опасността от експлозия и пожар, както и че се препоръчва да бъдат взети необходимите мерки.

Взривът в мината в Амасра, която е на подчинение на Дирекцията за каменни въглища на Турция, избухна вчера около 18 часа, на дълбочина 300 метра под земята.

В изявление пред ТРТ относно причината за експлозията министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви, че според предварителните проучвания вероятната причина е натрупването на газ гризу, който е причинил експлозията.

Другата версия, която бе тиражирана по-рано от правителствената служба за реакции при бедствия и аварии, е, че експлозията е била предизвикана от трансформатор. 

Твърди се, че по време на експлозията в мината са се намирали 110 работници.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
832 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.15 | 15:34

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини