Гражданите и бизнесът на Черна гора са пощадени от скокове на цените на електричеството

  • 08 октомври 2022 08:12

  • 855
  • 2
Гражданите и бизнесът на Черна гора са пощадени от скокове на цените на електричеството
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Електрическата компания на Черна гора – „Електроприреда” - е спестила на гражданите и на бизнеса на страната скок на цената и ограничения в доставките на електроенергия, като това е изключителен успех на фона неблагоприятните условия в енергийния сектор в Европа, предаде черногорската агенция МИНА, позовавайки се на анализ на съветника на председателя на Борда на директорите на „Електропривреда” за международно сътрудничество Горан Джуканович.

„За момента Черна гора е пощадена от опустошителното въздействие на енергийната криза и рекордното увеличение на цените на електроенергията на европейските борси“, изтъква Джуканович, цитиран от БТА.

Мащабът на тазгодишния шок, засягащ европейския енергиен пазар, главно поради войната в Украйна и спирането на доставките на руски газ за Европа, се вижда от факта, че цената на газа достигна 11 пъти по-високи нива тази година в сравнение с 2020 г. Цените на електроенергията за домакинствата в ЕС са два до три пъти по-високи, отколкото преди две години, а във Великобритания се очакват пет пъти по-високи цени в края на 2022 г. и началото на 2023 г. в сравнение с първата половина на миналата година, се посочва в анализа, цитиран от агенция МИНА.

Енергийната борса у нас затвори при поскъпване от близо 10 процента на тока за бизнеса

Джуканович отбелязва, че „Електропривреда” има заслуга за успешния туристически сезон и стабилното функциониране на системата на снабдяване в ситуация, когато цените на почти всички стоки на вътрешния пазар са се увеличили или защото се внасят, или поради нарастващите цени на петрола по-рано тази година.

„Също така в този контекст би било добре да имаме стратегия за въвеждане в експлоатация на нови възобновяеми енергийни източници (вятър, слънце, вода) до 30 април следващата година, в смисъл - колкото повече, толкова по-добре“, смята Джуканович.

На въпрос колко нови енергийни мощности ще бъдат готови до края на април догодина, той отговори, че е необходимо да се установят пречките и ограниченията, ако има такива, които може да забавят пускането в експлоатация на нови източници и съоръжения и да се определят методи и начини как да се преодолеят.

„Координацията между „Електропривреда”, правителството и министерствата трябва да се засили и подобри в тази област. Настоящият и бъдещият период изисква бърза реакция и ефективно управление на ресурсите и най-добре потвърждава поговорката - „Времето е пари". Важно е да се подчертае и приеме спешността на инвестициите и въвеждането в експлоатация на нови енергийни източници, където е възможно и възможно най-скоро“, каза Джуканович.

Последвайте канала на

Калина Христова
855 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.08 | 12:23

2
❤️Казвам се Паула, на 23 години съм) Аз съм еротичен блогър, обичам палави истории 18+) Моля, погледнете ме, абонирайте се за моя канал на връзката ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.08 | 09:55

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИ

Добави коментар

Водещи новини