Албания предлага схема за подпомагане на използването на слънчева енергия в бита

  • 06 октомври 2022 20:07

  • 634
  • 2
Албания предлага схема за подпомагане на използването на слънчева енергия в бита
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Албанското правителство даде началото на първия етап на процедура за подпомагане на домакинствата за инсталиране на соларни панели за производство на топла вода, съобщава информационният портал „Екзит“. Целта е да бъдат подкрепени семействата с ниски доходи при посрещането на разходите им за енергия.

Затоплянето на вода заема средно 20 процента от енергийното потребление на домакинствата в Албания.

Министърът на енергетиката Белинда Балуку каза, че министерството й ще покрие 70 процента от разходите на 2000 семейства за разполагането на соларни термални системи, допълва БТА.

Слънчевата енергия: фотоволтаичните науки в устрем към своя зенит

През първия етап е отправена покана към компании да подадат кандидатурите си да станат доставчици по схемата. Те ще трябва да инсталират 200-литрови бойлери с висока устойчивост на корозия и 5 до 7-годишна гаранция.

Цената на системите не трябва да надхвърля 1200 евро, което означава, че цената на домакинство след субсидията ще бъде до 360 евро. При средна сметка за електроенергия от 40 евро на месец, това означава, че домакинствата ще си възвърнат инвестицията от икономии за три години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
634 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.07 | 00:31

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Anton

2022.10.06 | 22:34

1
Албания, бе бате! А,наще дремат, като патъри докато народа се чуди, какво да прави. Пълен срам, деградация и некомпетентност. Но, е така, като изибрат хора с прогорена петолъчка в мозъка, облъчени от Кремълските животни. Срам и позор!!!

Добави коментар

Водещи новини