И Сърбия се обърна срещу Русия: Изключено е да признаем анексията

  • 04 октомври 2022 12:29

  • 1801
  • 6
И Сърбия се обърна срещу Русия: Изключено е да признаем анексията
© Wikimedia Commons

Сръбският вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович заяви вчера в град Бор, че решението на Русия да анексира четири украински региона представлява заплаха за териториалната цялост и суверенитета на Украйна и е нарушение на международното право, и че Сърбия не признава резултатите от организирания референдум, предаде Танюг.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 8385

,,Ние като държава, правителството и президентът на Сърбия, ясно заявихме, че сме против заплахата за териториалната цялост на независима държава. Изключено е да признаем анексията. Ужасно е това, което президентът на Руската Федерация Владимир Путин прави на своя народ, той спира и унищожава бъдещето и не само това, той вече потъпка прословутата борба на руснаците през Втората световна война, когато те се бориха за свобода срещу нацизма, а не за завоюване на територии'', коментира тя след церемонията по повод Деня на град Бор.

Михайлович заяви, че Сърбия подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна от началото на нападението на Русия срещу страната, не само защото защитава териториалната си цялост в международните организации, но и защото всичко останало противоречи на международното право.

Референдумите, организирани от Москва, са незаконни, нямат легитимност и Сърбия не признава резултатите, нито ще признае промяната на границите и анексирането на част от Украйна, каза Михайлович, отговаряйки на въпроси на журналисти.

Руската Дума одобри новите граници на Русия

Тя посочи, че във време, когато е необходимо да се работи за прекратяване на конфликта и за мирни преговори, решението на Русия да анексира незаконно 15% от територията на независима и суверенна държава представлява по-нататъшна стъпка към ескалация на конфликта, удължаване на войната и задълбочаване на кризата на целия континент.

Изобщо не е изненада, че ни питат кога ще въведем санкции срещу Русия, това ни питат европейските страни, защото и ние сме в Европа. Тази война не е като другите, които се случват всяка година по света, това е стъпка към световен конфликт и когато сме изправени пред такова събитие, трябва ясно да заявим позицията си, както преди Първата и Втората световна война, и вярвам, че скоро ще бъдем още по-ясни", поясни Зорана Михайлович, цитирана от БТА.

Владимир Василев
1801 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.10.04 | 14:32

4
Стига сте спекулирали, Сърбия винаги е била с Русия и така ще остане
Сърбия е

2022.10.04 | 19:05

6
върти опашка.
Бухахах

2022.10.04 | 18:05

5
Кой спекулира бе, цървул? И сърбите го набиха с макарите на ботоксовото джудженце. Россиа умре!
баба гицка"

2022.10.04 | 13:31

3
путин е най големия враг на русия - скоро ще се разпадне на отделни губернии
PaulaFox

2022.10.04 | 13:10

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Ukraina55

2022.10.04 | 13:07

1
Всички съюзници на Путин се отдръпват назат и го изоставят,разбраха че докато този диктатор Путин е навласт,няма бъдеще за тях.Съюзниците на Путин го оставиха сам да се оправя сам.РФ се разпада, благодарение на Путин прасето ха ха ха.Путин остава сам да се гърче от болка.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини