Родители на ученици в Косово заплашват държавата със срив

  • 30 септември 2022 14:22

  • 400
  • 0
Родители на ученици в Косово заплашват държавата със срив
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Съветът на родителите в Косово постави ултиматум чрез публикация във Фейсбук снощи, че ако учебните занятия в цяло Косово не започнат на 3 октомври, ще поискат масово отписване от училищата и образователната система ще се срине, предаде косовският вестник „Коха Диторе“, цитиран от БТА.

Стачката в училищата в Косово започна на 25 август след искания на Обединения синдикат за образование, наука и култура (SBASHK) към правителството, едно от които е надбавка от 100 евро до приемането на закона за заплатите, съобщават местните медии. 

По информация на вестник „Коха Диторе“ повече от 300 000 ученици са останали по къщите си през целия месец септември поради несъгласието между синдикатите и правителството за прекратяване на стачката.

В съобщението на Съвета се казва: „!!КРАТКО И НА АЛБАНСКИ!! Ако на 3 октомври не започнат учебните занятия в цяло Косово, ще поискаме масово отписване от училищата и образователната система ще се срине. Няма да има нужда повече нито от училища, нито от учители, нито от образователни институции! Лесно е да разрушиш, лесно е да блокираш, несправедливо е да стачкуваш в образованието! ОТВОРЕТЕ УЧИЛИЩАТА!! Този призив не изключва други форми на изразяване на недоволство: протести, шествия, влизане в училищата!“.

Днес Съветът повтори предупреждението си и изрази благодарност към УНИЦЕФ за искането за незабавно възстановяване на учебната дейност в Косово и за отбелязването на голямата вреда, която настоящата ситуация ще причини на бъдещето на децата.

Фалстарт на учебния процес в Прищина заради стачка

„Бихме искали да имаме такива реакции в защита на конституционното право на нашите деца на обучение и обществено образование и от други международни организации и представителства, които обикновено реагират на много по-маловажни въпроси. 22-ри ден около 320 хиляди деца не могат да ходят на училище! Отворете училищата или ще ги отпишем!", се казва в публикацията на Съвета от днес, цитирана от „Коха Диторе“.

Обединеният синдикат за образование, наука и култура (SBASHK) намекна, че тази събота и неделя може да излезе с решение за продължаване или прекратяване на стачката.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини