Измами с ДДС донесли загуби за три милиона евро в Албания

  • 28 септември 2022 14:17

  • 322
  • 0
Измами с ДДС донесли загуби за три милиона евро в Албания
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Прокуратурата на албанската столица Тирана е започнала разследване на 13 фиктивни субекта, за които се подозира, че са създали схема за измами с ДДС и са причинили щети за около три милиона евро, предаде Албанското радио и телевизия (RTSH) и БТА.

Прокуратурата на Тирана информира, че на 13 души е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, а на други четирима е наложена мярка "подписка".

Според прокуратурата след няколкомесечно разследване се оказва, че тези субекти са действали като доставчици и са издавали фиктивни фактури, без да са извършвали никакви покупки и без да са упражнявали в нито един момент законна дейност.

По-късно фиктивните фактури на обща стойност от 1,2 милиарда албански леки (малко над един милион евро) са вкарани директно в търговски дружества, действащи в различни области, в резултат на което държавата претърпява финансова загуба във връзка с ДДС и Данъка върху печалбата от приблизително 300 милиона албански леки (малко над 2,5 млн евро).

Чрез фиктивни субекти тези лица са успели да се облагодетелстват неправомерно от неплащане на данъчни задължения и от печалби, като са причинили финансови щети на държавата в размер на около три милиона евро.

Данъчни предотвратиха измама за над 300 бона

Според прокуратурата има съмнения, че са замесени и служители на администрацията, като разследването в тази посока продължава.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини