Външното ни министерство осъди поругаването на българския химн в Скопие

  • 27 септември 2022 14:28

  • 1168
  • 2
Външното ни министерство осъди поругаването на българския химн в Скопие
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Министерството на външните работи (МВнР) осъжда публичното поругаване на българския национален химн по време на футболната среща между националните отбори на България и Република Северна Македония в Скопие. Това се посочва в изявление на говорителя на МВнР и заместник външен министър Костадин Коджабашев, съобщават от ведомството.

"Говорът на омраза срещу България и българите от трибуните на националния стадион в Скопие представлява недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества и отчетливо контрастира с европейските принципи и норми на поведение", се отбелязва в изявлението.

"Отчитаме реакцията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, осъждаща говора на омразата по време на футболната среща. Същевременно призоваваме за категорични и необратими стъпки на официалните власти в Скопие за изкореняване на антибългарската агресия в общественото пространство в страната", заявяват от външното ни министерство.

МВнР на Северна Македония осъди освиркването на българския химн

От МВнР припомнят, че с Договора от 2017 г. и подписаните през 2019 г. и 2022 г. двустранни протоколи, двете държави категорично заявяват ангажимента си да предприемат ефективни мерки срещу говора на омраза. 

"Запазването на постигнатия през последните месеци напредък в политическия диалог изисква подобни прояви завинаги да се превърнат в  част от миналото. Единствено в този дух двете държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и добросъседство", заявяват още от МВнР.

Цветелина Кирилова
1168 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Румпи

2022.09.27 | 14:39

2
Макето на сапун!
Трека

2022.09.27 | 14:38

1
Да си анексираме територията, но без недъгавия пълнеж!

Добави коментар

Водещи новини