Турция привика посланика на Гърция

  • 26 септември 2022 22:33

  • 1722
  • 1
Турция привика посланика на Гърция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Турция е привикала посланика на Гърция и е изпратила протестна нота във Вашингтон заради предполагаемо разполагане от страна на Атина на американски бронирани машини на два острова в Егейско море, намиращи се близо до турския бряг - Лесбос и Самос.

Вчера Турция съобщи, че дрон на турските въоръжени сили е заснел кадри, на които се вижда как Гърция премества бронирани машини на островите в Егейско море. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е заявил пред гръцкия пратеник, че Атина трябва да "спре с нарушенията" и да уважава демилитаризирания статут на островите, гарантиран от международното право, пише Анадолската информационна агенция.

Гръцкият премиер се обърна към на турския народ: Не сме врагове

В нотата си до американското посолство в Анкара Турция казва на Вашингтон, че "оръжията ѝ не трябва да бъдат използвани за нарушаване" на договорения статус на островите.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обвинява Гърция в "окупиране" на островите в Егейско море, чийто статус е уреден в договорите, сключени след Първата световна война, предаде БНР.

В отговор Атина обвинява Турция в разполагането на незаконни военни части на островите. Гърция е подала официално оплакване в Европейския съюз, НАТО и ООН след като Ердоган намекна за възможна военна операция в Егейско море по-рано този месец.

Ердоган днес заяви, че Гърция не е равностойна на Турция и отхвърли възможността за дипломатични преговори. Той също така се зарече да брани турските интереси с "всички средства, които са на разположение".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1722 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пламен

2022.09.27 | 06:33

1
Лошо...

Добави коментар

Водещи новини