Стево Пендаровски: Да не позволяваме дискриминационната реч да се превърне в език на омразата

  • 22 септември 2022 17:53

  • 1418
  • 6
Стево Пендаровски: Да не позволяваме дискриминационната реч да се превърне в език на омразата
© Getty (архив)

"Комуникацията не трябва да се свежда до негативизъм, разочарования, личностни нападки, дискриминационна реч или реч на омразата и в това отношение превенцията е ключов фактор. Не бива да позволяваме дискриминационната реч да прераства в език на омразата и по този начин да подкопава основите на едно общество, което трябва да се гради на коректна комуникация и аргументиран дебат", каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски при откриването на публичната дискусия на тема „Дискриминационната реч в дигиталните медии – състояние и предизвикателства", предаде БТА.

Според него превенцията на явлението, което сериозно разклаща основите на всяко общество, трябва да се превърне в национален приоритет, а всеки, "който се крие зад комфорта на клавиатурата" да е наясно, че носи отговорност за казаното или написаното.

„Като политик понякога съм изложен на опити за лична дискредитация. Системата от санкции, закони и наказания не е достатъчна, ако не работим за създаване на атмосфера за предотвратяване на негативните явления. Необходимо е участието на гражданския сектор, иска ми се да вярвам, че все още сме на етап, в който това явление може да бъде предотвратено, затова апелирам да се сблъскаме без отлагане с този проблем", каза Пендаровски, според когото обща цел трябва да бъде „обеззаразяване на дигиталното и публичното пространство като цяло и ежедневието от дискриминационна реторика”.

Целта на форума е обмяна на мнения и идеи за създаване на първоначална платформа и план за действие за справяне с дискриминационната реч и други негативни явления в интернет пространството. Публичният дебат е под патронажа на Стево Пендаровски и се организира от Комисията за превенция и защита от дискриминация и Института за добро управление и евроатлантически перспективи  в Република Северна Македония.

Северна Македония: Има руско влияние върху политиката ни

Валери Зайцев
1418 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.09.23 | 10:13

6
КРАВАРСКИТЕ КУУУУУРВИИИИИ УМИРАТ ОТ ЯД И СТРАХ

2022.09.22 | 22:44

5
Пендьо на византийците клекнахте и си сменихте името на държавата а на историята се опъвате като куцо магаре на мост....
Хуй

2022.09.22 | 22:37

4
Майка ти да ебъ пендееовски
Sarbeca Z

2022.09.22 | 19:47

1
Къф е тоя боклук бе някъв гей юпи джендър
от новите

2022.09.22 | 21:49

3
модерно ляви евроатлантици.

2022.09.22 | 20:25

2
ПЕНДЕРИЗАЦИЯТА НА МАКЕДОНИЯ Е ДА ПРИКЛЮЧВАНЕ

Добави коментар

Водещи новини