НАТО изпраща допълнителни сили в Косово за обучение

  • 21 септември 2022 21:27

  • 508
  • 4
НАТО изпраща допълнителни сили в Косово за обучение
© Getty (архив)

"НАТО прехвърли в Косово част от резервните си сили от КейФОР за обучение", предаде Ройтерс, като цитира полковник Кристофър Самулски, регионален командир на КейФОР, съобщи БТА.

Решението е взето на фона на вълненията сред косовските сърби заради наближаването на крайния срок за издаване на косовски регистрационни номера за автомобили.

Предишните опити за въвеждане на косовски регистрационни табели в силно доминираното от сърби Северно Косово доведе до сблъсъци между полицията и местните сърби, които издигнаха пътни блокади през лятото.

Барикадите бяха демонтирани едва след намесата на миротворците на НАТО и отлагането на въвеждането косовските номера до 31 октомври.

Наближаването на крайния срок поражда опасения за конфликт между Косово и Сърбия, повече от две десетилетия след като НАТО бомбардира Сърбия, за да сложи край на репресиите срещу албанското мнозинство в Косово.

Сърбия не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 г., а сърбите в Северно Косово смятат Белград, а не Прищина, за своя столица. Около 3700 миротворци на НАТО все още са разположени в бившата сръбска провинция, за да предотвратяват насилието между етническите албанци и сърбите.

Вчера от КейФОР заявиха, че НАТО не може да изключи ново напрежение в северната част на страната с наближаването на крайния срок и че Алиансът е готов да увеличи войските си в Косово, ако напрежението сред сръбското малцинство отново се засили.

НАТО изрази готовност да изпрати още войници в Косово в случай на нови безредици

Последвайте канала на

Валери Зайцев
508 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.09.22 | 12:57

4
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

2022.09.21 | 22:10

3
Хамериката навсякъде мъти водата но при тях е бистра далече са.

2022.09.21 | 21:50

2
Няма изпращане на сили за обучение,това са си войски за убиване.А това че Спортал груп трябва да бъде заличена,е друг въпрос!
Айдее

2022.09.21 | 21:45

1
юдеите, подпалиха и Балканите.

Добави коментар

Водещи новини