НАТО изрази готовност да изпрати още войници в Косово в случай на нови безредици

  • 20 септември 2022 16:00

  • 1245
  • 2
НАТО изрази готовност да изпрати още войници в Косово в случай на нови безредици
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

НАТО е в готовност да увеличи силите си в Косово, ако напрежението сред сръбското малцинство се разпали отново с наближаването на крайния срок за изискваната от правителството смяна на регистрацията на автомобилите, заяви първият заместник-командир на мироопазващата мисия на алианса (КейФОР), цитиран от Ройтерс.

"Ние сме бдителни и готови да реагираме, ако има увеличение на напрежението, но също така може да привлечем резервни сили, които можем да извикаме в кратък срок", заяви бригаден генерал Лука Пиперни пред журналисти в щаба на КейФОР в столицата Прищина.

Бунтът сред косовските сърби във връзка с изискването да използват издадени от Косово регистрационни табели за автомобилите си засили опасенията за възможен конфликт между Косово и Сърбия над две десетилетия след като НАТО бомбардира Сърбия, за да сложи край на репресиите над албанското мнозинство в Косово, отбелязва агенцията.

Сърбия не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 г., а сърбите в Северно Косово смятат Белград, а не Прищина за своя столица. Около 3700 миротворци на НАТО все още са разположени в бившата сръбска провинция, за да предотвратят насилие между етническите албанци и сърби.

Предишни опити за въвеждане на косовски регистрационни номера в населената предимно със сърби северна част на Косово доведоха до сблъсъци между полицията и местните сърби, които издигнаха пътни блокади. Барикадите бяха премахнати едва когато миротворците от НАТО се намесиха, за да следят процеса, а Косово се съгласи да отложи мярката.

Пиперни заяви, че ситуацията е спокойна, но крехка в момента, и че НАТО не може да изключи ново напрежение или насилие в северната част с наближаването на крайния срок 31 октомври.

Премиерът на Косово иска НАТО да увеличи присъствието си в страната

"Ако ситуацията се влоши, ние сме готови са се намесим, готови сме да бъдем по средата между протестиращите и силите за сигурност", подчерта той.

"Ние имаме достатъчно сили, за да се справим със ситуацията. С този размер на силите ние можем да сложим край на всякаква ескалация на напрежението", добави Пиперни, визирайки силите извън Косово, които НАТО може да привлече като подкрепление.

Както Косово, така и Сърбия се стремят да се присъединят към Европейския съюз и се договориха в рамките на процеса на присъединяване да решат все още нерешените си проблеми и да изградят добросъседски отношения, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1245 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.21 | 09:43

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИ
РАЗБИРАЙ

2022.09.20 | 17:23

1
МИНИТЕ В КОСОВО СА САМО ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ :) КАТО МАРИЦА ИЗТОК :)

Добави коментар

Водещи новини