Инфлацията - "непреодолима икономическа заплаха"

  • 20 септември 2022 14:28

  • 453
  • 0
Инфлацията  -  "непреодолима икономическа заплаха"
© Pixabay

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че инфлацията не е "непреодолима икономическа заплаха", като допълни, че тя ще започне да се понижава в края на годината, след като прехвърли 80 процента през август, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Съгласно икономическата програма на Ердоган Турция постепенно намали водещата лихва с 500 базисни пункта в края на миналата година, предизвиквайки валутна криза. През август ставката бе понижена с още 100 базисни пункта до 13 процента.

Рязкото поевтиняване на лирата - с 44 процента миналата година и с още 27 процента досега тази година - вдига цените и наред с нарастващите глобални цени на енергията и суровините тласна инфлацията до 24-годишен максимум.

"Инфлацията не е непреодолима икономическа заплаха. Аз съм икономист", каза Ердоган, който не е икономист по образование.

Говорейки пред телевизия Пи Би Ес, Ердоган каза, че инфлацията ще спадне след края на годината. Това мнение се споделя от икономисти, които казват, че годишната инфлация ще регистрира спад от декември предвид рязкото покачване на цените през същия период на миналата година, докато на месечна база цените ще продължат да растат.

Ердоган добави, че някои страни са заплашени от 8-9 процента инфлация, докато в Турция е около 80 процента.

Ердоган: Русия и Украйна ще разменят 200 пленници

„Рафтовете по пазарите в моята страна не са празни. Но рафтовете са празни дори в САЩ, те са празни във Франция, те са празни в Германия. Моите граждани могат да намерят всеки вид продукт, който желаят на пазара“, коментира Ердоган според разпространения от президентството текст на интервюто.

Турция цели да намали инфлацията, като първо превърне хроничния си дефицит по текущата сметка в излишък. Скокът на световните цени на суровините и енергията и евентуалното забавяне на износа през втората половина на годината обаче направиха тази цел почти непостижима тази година.

Последвайте канала на

Десислава Станева
453 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини