Балкански държави са поискали от Ердоган да помоли Путин да не спира газа през зимата

  • 14 септември 2022 11:13

  • 1544
  • 2
Балкански държави са поискали от Ердоган да помоли Путин да не спира газа през зимата
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Балкански държави са поискали от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган да помоли руския лидер Владимир Путин да не спира доставките на газ през зимата, съобщава турският новинарски сайт Сон дакика.

Това е казал министърът на земеделието и горите Вахит Киришджи, който придружаваше президента Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението му в страни на Балканите миналата седмица.

Западните страни последователно обявиха санкции срещу Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари и води тази война вече месеци наред. В отговор на продължаващите санкции Путин спря доставките на природен газ към европейските страни, напомня сайтът.

Природният газ в Европа поевтиня с над 5 % тази сутрин

Киришджи говори по време на събитие за честването на 101-вата годишнина от победата при Сакаря, състояло се вчера в Полатлъ, Анкара. 

"Първо посетихме Босна и Херцеговина, след това Сърбия и Хърватия. Изречението, изразено от президентите и министър-председателите на трите държави, както и от нашите събеседници министри, беше следното: "Следващата седмица (сегашната седмица, бел.ред.) ще бъдете на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. Моля Ви говорете с Путин там. Имате добри отношения и с президента на Азербайджан Илхам Алиев, моля, помолете ги да не намаляват през зимния сезон течните горива и газа, който доставят". 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган направи обиколка в Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия на 6,7 и 8 септември по покана на своите колеги.

След официалните посещения Ердоган заяви, че те са били осъществени в критичен период от гледна точка на регионалните събития. 

Виолета Симеонова
1544 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.14 | 11:49

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ

2022.09.14 | 11:34

1
Това е кремълска пропаганда.Духайте супата.Никой не ще руски газ.

Добави коментар

Водещи новини