Бракът да бъде незаконен за лица под 18 години в Черна гора

  • 09 септември 2022 22:16

  • 1120
  • 0
Бракът да бъде незаконен за лица под 18 години в Черна гора
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Клубът на жените в парламента на Черна гора ще инициира спешно промени в нормативната уредба, които официално ще направят невъзможни браковете между непълнолетни, съобщава БТА, позовавайки се на прессъобщение на парламента.

Съпредседателките на Женския клуб Бранка Бошняк и Весна Павичевич се срещнаха с регионалния съветник по въпросите на половете на УНИЦЕФ за региона на Европа и Централна Азия Шиба Харма, ръководителя на офиса на УНИЦЕФ в Черна гора Хуан Сантандер и неговите сътрудници.

Вучич отмени "Европрайд" в Белград

„Наясно сме, че браковете между непълнолетни сред ромското население са много сложен проблем и че под прикритието на предполагаема традиция се извършва трафик на хора“, каза Бошняк.

Харма каза, че забраната на детските бракове и промяната на социалните норми ще помогнат на страната да намали насилието и бедността и да ускори социалното и икономическо развитие.

Сантандер каза, че детските бракове са форма на нарушение на човешките права, като добави, че трябва да се подкрепят здравословното детство и образованието на всяко момиче и момче.

Мая Йорданова
1120 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини